Μιλώντας στο πλαίσιο γαλλικού ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Ελλάδα, η επόμενη ημέρα», των Πιερ Μπουρζουά και Ζαν Κατρεμέρ, το οποίο θα προβληθεί το βράδυ από το δίκτυο Arte, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως ήταν ανοησία από μέρους του πρωθυπουργού να υποσχεθεί ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τις γερμανικές αποζημιώσεις.

«Αυτός  ο εθνικισμός, αυτές οι ανεύθυνες κουβέντες, αυτές οι ανοησίες στρέφονται πάντα ενάντια σε εκείνον που τις χρησιμοποιεί, γιατί δεν εκπληρώνει το χρέος που έχει, δηλαδή να λέει την αλήθεια».

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, εξέφρασε την απορία του για την έκβαση που πήρε, καθώς ο ίδιος ο Τσίπρας ακύρωσε την απόφαση του ελληνικού λαού και ο λαός δέχτηκε αυτή του την απόφαση.

«Κανείς δεν κατάλαβε τι ήθελε να κάνει με το δημοψήφισμα, εάν το είχε πραγματικά προσχεδιάσει. Και η συνέχεια δεν ήταν πιο ξεκάθαρη: μολονότι ο ελληνικός λαός ψήφισε σε ποσοστό 60% την απόρριψη του προγράμματος, εκείνος αποφάσισε να το εφαρμόσει. Και οι Έλληνες δέχθηκαν αυτή τη στροφή του. Αυτό εγώ δεν το καταλαβαίνω, αλλά, από την άλλη πλευρά, δεν είμαι Έλληνας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε.