Σε δηλώσεις τους ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού  Κόμματος Αντόνιο Κόστα και η επικεφαλής του Μπλόκο της Αριστεράς, Καταρίνα Μάρτινς έδειξαν έτοιμοι για μια κυβέρνηση συνεργασίας στον αντίποδα  μιας κυβέρνησης μειοψηφίας που προτείνει ο Πάσος Κοέλιο. Σήμερα, ο αρχηγός του Κομμουνιστικού Κόμματος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της δημοκρατίας, Καβάκο Σίλβα, και δήλωσε εξίσου έτοιμος να στηρίξει μια ευρεία κυβέρνηση συνεργασίας με το Σοσιαλιστικό  Κόμμα και το Bloqo de Esquerda.
 
Σύμφωνα με αναλυτές, ο αρχηγός του κράτους θα επιμείνει στην πορτογαλική συνταγματική παράδοση και θα ορίσει επικεφαλής της κυβέρνησης τον επικεφαλής του σχηματισμού που κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, δηλαδή τον Πάσος Κοέλιου. Την ίδια στιγμή, η Καταρίνα Μάρτινς επιβεβαίωσε τον Πορτογάλο πρόεδρο πως αν τελικά σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας ο Πάσος Κοέλιο, τα υπόλοιπα τρία κόμματα θα καταψηφίσουν το πρόγραμμά του στο πορτογαλικό κοινοβούλιο.
 
Όπως όλα δείχνουν, τον τελευταίο λόγο έχει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Καβάκο Σίλβα η απόφαση του οποίου θα καθορίσει τη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος και αν η χώρα θα βρεθεί και πάλι σε εκλογική αναμέτρηση.
 
Να σημειωθεί πως σε περίπου έξι μήνες, η Πορτογαλία έχει εκλογές για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.