Τσιπρας: Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις αλλά δεν υπογράψαμε σύμφωνο παράδοσης

Ο Αλέξης Τσίπρας, στην κοινή Συνέντευξη Τύπου με τον Φρανσουά Ολάντ, αφού μετέφερε τα συλλυπητήριά του για την τραγωδία με τους 42 νεκρούς στην Γαλλία, μίλησε για τους στενούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. «Επιβεβαιώνουμε την σχέση που μας συνδέει. Η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο και θέλουμε από μέρος της κρίσης να μετατραπεί σε μέρος της λύσης. Η αντιμετώπιση των κρίσεων πρέπει να γίνει από κοινού, ώστε η ΕΛλάδα να αναδειχθεί σε πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Τον περασμένο Ιούλη περάσαμε δύσκολες στιγμές. Στις ώρες των διαπραγματεύσεων ο Φρανσουά ήταν από τους ανθρώπους που με έπεισε ότι πρέπει να δεχθώ έναν δύσκολο συμβιβασμό ώστε να μείνει η ευρώπη ενωμένη σε πείσμα ακραίων συντηρητικών δυνάμεων που είχαν προαποφασίσει σχέδια διαίρεσης, τα οποία δεν έχουν εγκαταλειφθεί.

Η ανόητη συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας πρέπει να φύγει οριστικά από το τραπέζι. Στην επιτυχία του Ελληνικού προγράμματος κρίνεται και η επιτυχία της Ευρώπης. Να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος και να αποκαταστήσουμε την πολιτική σταθερότητα. Με την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική ειρήνη. Απαιτήσεις παράλογες που υπερβαίνουν τα συμφωνηθέντα του Ιούλη αποτελούν παρεμβάσεις ενάντια στην επιτυχία του προγράμματος. Η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία, δεν υπέγραψε σύμφωνο παράδοσης της κυριαρχίας της και διάλυσης της κοινωνικής της συνοχής. Αν κάποιοι θέλουν να εκδικηθούν την Ελλάδα, θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την Ευρώπη».

Συνεχίζοντας, ο Έλληνας πρωθυπουργός, σημείωσε την συμβολή της Γαλλίας μέσω των συμφωνιών για τη στήριξη των επιχειρήσεων, αλλά και την παροχή τεχνογνωσίας στην Δημόσια Διοίκηση.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας τόνισε «Αναδείξαμε την σημασία της ευρωπαϊκής συμφωνίας μετεγκατάστασης και την ανάγκη στήριξης της ελληνικής προσπάθειας για κέντρα υποδοχής. Σε ότι αφορά τα νησιά, συμφωνήσαμε ότι πρέπει να στηριχθούν ειδικά αυτές τις δύσκολες στιγμές. Συμφωνήσαμε στην σημασία προώθησης της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας αλλά όχι με αλα κάρτ συνθήκες. Είναι απαραίτητη η αντιμετώπιση του τζιχαντισμού αλλά και η εξεύρεση διπλωματικής λύσης σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα».

Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για το Κυπριακό, στήριξε τις ενέργειες του Προέδρου Αναστασίαδη, καθώς «Χρειάζεται μια δίκαιη βιώσιμη λύση με την συμμετοχή του ΟΗΕ, βασισμένη στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και όχι σε εγγυητές. Η λύση περνά μέσα από τον τερματισμό της κατοχής στο βόρειο τμήμα του νησιού και την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων, ώστε ο Κυπριακός λαός να γίνει ξανά υπεύθυνος για την μοίρα του».

Κλείνοντας, ο Έλληνας πρωθυπουργός, δήλωσε ότι «Η επίσκεψη τονίζει την δυνατότητα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την αναγκαία αλλαγή συσχετισμών στην Ευρώπη που πρέπει να γυρίσει στις ιδρυτικές της αξίες».
 

Ολαντ: Η Ελλάδα αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης

Ο Γάλλος Πρόεδρος από την πλευρά του, ξεκίνησε τις δηλώσεις του ανακοινώνοντας την λήψη έκτακτων μέτρων για την τραγωδία στη Γαλλία, μεταφέροντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. Δεσμεύτηκε δε, ότι θα γίνει προσπάθεια να βρεθούν οι λόγοι που προκάλεσαν το ατύχημα.

Για τις σχέσεις της Ελλάδας και της Γαλλίας τόνισε Όταν μιλάμε για τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών τα συναισθήματα είναι μεικτά. Η Γαλλία ήταν σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας κοντά στην Ελλάδα και αυτό συνέβη και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Ξέρω τι περνάει εδώ και χρόνια ο ελληνικός λαός με τόση αμφισβήτηση ιδίως για τους νεότερους Έλληνες. Γι αυτό σταθήκαμε στον πλευρό της Ελλάδας. Ο Αλέξης Τσίπρας και στη συζήτηση στο Γιουρογκρουπ και στις Συνόδους Κορυφής ήταν ασταμάτητος στις προσπάθειές του. Μια τέτοια στάση ήταν απαραίτητη για να δείξουν οι εταίροι αλληλεγγύη.

Αν κινητοποιήθηκα τόσο πολύ δεν το έκανα μόνο για λόγους πολιτικής αλληλεγγύης αλλά γιατί θεωρώ ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωπαικής ολοκλήρωσης. Το είχε πει πρώτος ο στρατηγός Ντε Γκωλ, ο οποίος είπε ότι οι τύχες μας είναι αλληλένδετες. Η Γαλλία θα συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα. Η Ευρώπη χρησιμοποιεί ευφάνταστες λέξεις που δεν σημαίνουν τίποτα. Αξιολόγηση τι σημαίνει; Σημαίνει έλεγχος για την τήρηση των δεσμεύσεων. Πρέπει να ακούσουμε τους Έλληνες που μας λένε ότι θέλουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Πρέπει να υπάρξει σταθερότητα για να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα». Ο Γάλλος Πρόεδρος, τόνισε ότι πρέπει πρώτα να τηρηθούν οι δεσμεύσεις ώστε να προχωρήσει η Ελλάδα σε επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. 

Στη συνέχεια, ο Φρανσουά Ολάντ επεσήμανε ότι χρειάζεται η στήριξη όλης της Ευρώπης για την επιτυχία του προγράμματος και τη λήψη μέτρων για την φορολογία, τον επαναπατρισμό κεφαλαίων και την καλή διαχείριση των οικονομικών. Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι η Γαλλία θα γίνει η πρώτη χώρα υποδοχής Ελλήνων φοιτητών.

«Πρόκειται για μια επίσκεψη φιλίας. Να δεσμευτούμε για το μέλλον και να συνεργαστούμε. Θα υπάρξουν καινοτόμες ιδέες για την επένδυση και την καινοτομία».

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο Γάλλος Πρόεδρος είπε:«Η Ελλάδα είναι το σύνορο της Ευρώπης. Η αιχμή του δόρατος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 500.000 πρόσφυγες πέρασαν από την Ελλάδα η οποία τους υποδέχτηκε. Είναι ένα βάρος για την Ελλάδα και θέλω να χαιρετήσω τους Έλληνες που τους υποδέχτηκαν τους πρόσφυγες με αξιοπρέπεια. Πρέπει να δράσουμε. Να δημιουργήσουμε τα hot spots και να στηρίξουμε οικονομικά με εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό. 60 Γάλλοι εμπειρογνώμονες θα ενισχύσουν την FRONTEX και 18 τα hot spots. Χρειάζεται Ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και ενίσχυση των δυνατοτήτων μας για να υποδεχτούμε αυτούς που πρέπει και να επαναπροωθήσουμε όσους δεν πληρούν τα κριτήρια ασύλου. Πρέπει να συναφθούν συμφωνίες με τις εκτός ΕΕ χώρες. Η Τουρκία οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να παρακολουθήσει τα σύνορά της. Να βοηθήσουμε την Τουρκία να υποδεχτεί να θρέψει πρόσφυγες και να τους δώσει την ευκαιρία να εργαστούν ώστε να μην φτάσουν μέχρι την Ελλάδα που δεν μπορεί να τους υποδεχτεί».

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την στήριξή του στις προτάσεις Αναστασιάδη και υπεραμύνθηκε μιας πολιτικής λύσης καθώς όπως τόνισε, αυτή η σύγκρουση έχει κρατήσει αρκετά.

Στη Συρία, σύμφωνα με τον κ. Ολάντ, ο Άσαντ προωθεί το πρόβλημα και για τον λόγο αυτό δεν μπορεί να προτείνει λύσεις. «Πρέπει να σταματήσει να πλήττει τον πληθυσμό. Να καταπολεμηθεί το ISIS, αλλά χρειάζεται και μια διαδικασία που θα στηρίζεται στη συνεισφορά όλων των χωρών της περιοχής».

Κλείνοντας ο Γάλλος Πρόεδρος είπε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω για την υποδοχή. Ξέρω ότι η Γαλλία είναι σημαντική για τους Έλληνες. Έχουμε την ίδια αρχή για την Δημοκρατία γιατί πολεμήσαμε για να έρθει η Δημοκρατία στις χώρες μας. Το ελληνικό έθνος έχασε πολλά τα τελευταία χρόνια, δεν έχασε όμως την ψυχή του».