Αναλυτικά, ο Βλ. Ντομπρόβσκις, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, το απόγευμα της Δευτέρας, ανέφερε ότι συζήτησε με τον Γ. Κατρούγκαλο θέματα απασχόλησης, ενώ επισήμανε την ανάγκη το κοινωνικό σύστημα να είναι δίκαιο και βιώσιμο, ώστε να εξασφαλίζει την ανάπτυξη της αγοράς εργασίας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη για μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και της αγοράς εργασίας με τη συμβολή διεθνών εμπειρογνωμόνων, ώστε η αγορά εργασίας να είναι ασφαλής για τους εργαζόμενους, αλλά και ευέλικτη. Επιπλέον, επισήμανε την ανάγκη για διασφάλιση του κατώτατου εισοδήματος.

«Πρόκληση η μεταναστευτική κρίση»

Σχετικά με τη μεταναστευτική κρίση, σημείωσε ότι αποτελεί πρόκληση για τις ελληνικές αρχές. «Ήμουν ιδιαίτερα ικανοποιημένος να ανακοινώσω επιπλέον επιδότηση 5,9 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», σημείωσε.

Τέλος, όσον αφορά την αξιολόγηση, επισήμανε την ανάγκη να κλείσει σε εύλογο χρονικό διάστημα.  

Κατρούγκαλος: Θα σεβαστούμε τις δεσμεύσεις

«Με μεγάλη χαρά μας υποδεχτήκαμε τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν ως εταίρο για να προωθήσουμε θέματα κοινού ενδιαφέροντός μας», ανέφερε από την πλευρά του ο Γ. Κατρούγκαλος. 

Η συζήτηση, επανέλαβε ο υπουργός, αφορούσε την αγορά εργασίας, συντάξεις
και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Ο Γ. Κατρούγκαλος, επισήμανε την πρόθεση της κυβέρνησης να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Ενώ για την αγορά εργασίας τόνισε την πρόθεση για επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα αφορά το σύνολο των εργασιακών σχέσεων στην Ευρώπη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εργασίας, αναφέρθηκε στη σύσταση Επιτροπής Απασχόλησης στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Για τις συντάξεις, ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει προτείνει γενική αναθεώρηση του συστήματος, ενώ τόνισε «το ενδεχόμενο ο δημοσιονομικός στόχος να μην επιτευχθεί μόνο με μείωση συντάξεων».

Οι δύο πλευρές θέλουν να ολοκληρώσουμε άμεσα την αξιολόγηση, ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στον δρόμο της ανάπτυξης, κατέληξε ο υπουργός.