Με την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος συνδέεται άμεσα η άφιξη στην Αθήνα του επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος συναντήθηκε το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό.

 
Είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας, δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ συμπλήρωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».

 
Ρεαλιστική είναι μια συζήτηση για το ελληνικό χρέος, ανέφερε, ωστόσο σημείωσε πως πρώτα πρέπει να υιοθετηθούν τα πρώτα προαπαιτούμενα, το Eurogroup θα γνωμοδοτήσει για εκταμίευση της πρώτης δόσης, να ακολουθήσουν τα προαπαιτούμενα για τη δεύτερη δοση. Επίσης τόνισε πως πρέπει να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι το τέλος του έτους.

 
Οι δανειστές δίνουν σημασία στην εμπρόθεσμη εκπλήρωση όλων των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα, και είναι χαρακτηριστική η δήλωση της εκπροσώπου του πως οι Βρυξέλλες περιμένουν την ισχυρή δέσμευση της Αθήνας στην εφαρμογή του προγράμματος.

 
Ο ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί ζήτησε περισσότερη προσπάθεια και επισήμανε την ανάγκη να γίνουν όλες εκείνες οι προσπάθειες που θα οδηγήσουν στην επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος .

 
«Είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουμε τα ακανθώδη ζητήματα. Συζητήσαμε πού θα μπορέσουν να υπάρξουν βελτιώσεις», ανέφερε.

 
Στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πιερ Μοσκοβισί μετείχαν ο Γ. Δραγασάκης και ο Ν. Παππάς.


Στη συνέχεια, ο επίτροπος συναντήθηκε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης, τα κόκκινα δάνεια και τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ενώ αύριο θα έχει επαφές με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Τη σημασία «να οικοδομήσουμε ένα success story» για την Ελλάδα, επισήμανε ο Επίτροπος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη. 
 
«Δεν αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει πιθανότητα αποτυχίας, κοιτάμε μόνο την επιτυχία» τόνισε για τα εκκρεμή ζητήματα, τα οποία ωστόσο επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν στο πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων. 

 
Νωρίτερα για το ίδιο θέμα, είχε εκφράσει την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία σε πνεύμα αμοιβαίου συμβιβασμού και συνεργασίας έως την Δευτέρα που συνεδριάζει το Eurogroup, λέγοντας ότι εάν δεν υπάρξει λύση, «η δουλειά μας θα είναι πιο δύσκολη». 

 
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ξεκαθάρισε ότι θα εξαντληθεί η συζήτηση για να βρεθούν λύσεις που θα ικανοποιούν και τις δύο πλευρές, ενώ εκτίμησε, ότι η διαπραγμάτευση για το χρέος μπορεί να ξεκινήσει πριν τα Χριστούγεννα. 

 

Άλλωστε ο Ευρωπαίος επίτροπος, σε συνέντευξη που παραχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα στο Γαλλικό Πρακτορείο, στις Βρυξέλλες, επανέλαβε ότι υπάρχουν «σκληρές αποφάσεις» οι οποίες πρέπει να ληφθούν «ως το τέλος της χρονιάς» από την κυβέρνηση της Ελλάδας και αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να συνεχίσει να λαμβάνει κεφάλαια από τους διεθνείς πιστωτές της. «Υπάρχουν προκλήσεις, υπάρχουν σκληρές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν ως το τέλος της χρονιάς», τόνισε ο Πιερ Μοσκοβισί.
 

Την ισχυρή δέσμευση της Αθήνας στη συμφωνία υπενθυμίζει η Κομισιόν

Όπως τόνισε νωρίτερα από τις Βρυξέλλες η Ανίκα Μπράιτχαρντ, εκπρόσωπος του κ. Μοσκοβισί μεταβαίνει στην Αθήνα προκειμένου να αποτιμήσει την πορεία εφαρμογής του προγράμματος και να συζητήσει με τις ελληνικές αρχές τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την υλοποίηση του πρώτου πακέτου των προαπαιτουμένων.

Η ίδια πρόσθεσε ότι η αξιολόγηση των προαπαιτούμενων βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, αλλά αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.

Ουδέν σχόλιο για τη δόση

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να ανάψει, εντός της εβδομάδας, το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ, η ίδια απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι πρόκειται για θέμα που θα συζητηθεί στην Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (Εuroworking Group-EWG) και στο Eurogroup.

Χαρακτήρισε «ενθαρρυντικά» τα αποτελέσματα των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την ΕΚΤ.

«Είναι σημαντικό βήμα προς την εφαρμογή του τριετούς προγράμματος, υπό τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕSM). Η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι αναπόσπαστο κομμάτι των προσπαθειών της Ελλάδας και των εταίρων της για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, ούτως ώστε να αρθούν σταδιακά οι περιορισμοί κεφαλαίων και να υπάρξει λελογισμένος δανεισμός προς την οικονομία» ανέφερε χαρακτηριστικά.