Διακεκριμένος νομικός και γνωστός για την αφιέρωσή του στο κουρδικό ζήτημα ο Ταχίρ Ελτσί διώκεται επειδή υποστήριξε στην τηλεόραση ότι το ένοπλο αυτονομιστικό Κόμμα Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK) «δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση».

«Το PKK είναι ένα πολιτικό κίνημα που έχει σημαντικές πολιτικές διεκδικήσεις και το οποίο διαθέτει ευρεία υποστήριξη, έστω κι αν ορισμένες από τις ενέργειές του είναι τρομοκρατικού χαρακτήρα», είχε προσθέσει στα μέσα Οκτωβρίου, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο συνεχούς ενημέρωσης CNN-Turk.

Ο κ. Ελτσί, ο οποίος είχε συλληφθεί στις 20 Οκτωβρίου στο γραφείο του στο Ντιγιάρμπακιρ και δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης είχε απαγγείλει σε βάρος του κατηγορία για «δικαιολόγηση της τρομοκρατίας διά του Τύπου» αλλά εν τω μεταξύ είχε αφεθεί ελεύθερος και υπό δικαστική επιτήρηση.

Η ημερομηνία της δίκης του, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη, δεν έχει ακόμη ορισθεί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan. Σύμφωνα με το πρακτορείο, κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή που κυμαίνεται από φυλάκιση ενός έτους μέχρι και κάθειρξη 7,5 ετών.