του Κώστα Εφήμερου

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η πλήρης προστασία αφορά μόνο το 25% των κατοικιών (γίνεται λόγος για περίπου 100.000 στεγαστικά δάνεια) αντικειμενικής αξίας μέχρι 170.000€ και με σκληρά εισοδηματικά κριτήρια. 8.180€ για άγαμο, 13.917€ για ζευγάρι και 20.639€ για τετραμελή οικογένεια. Η κυβέρνηση δηλαδή έκανε μεγάλα βήματα υποχώρησης σε σχέση με τον αρχικό της σχεδιασμό καταφέρνοντας ωστόσο να αποσύρει μερικές από τις τρομακτικές αιτιάσεις των πιστωτών που ουσιαστικά θα ακύρωναν οποιαδήποτε προστασία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες όσοι ενταχθούν σε αυτό το σύστημα προστασίας θα καταβάλλουν μια μικρή μηνιαία δόση αλλά ακόμα και στην περίπτωση που αδυνατούν ακόμα και για αυτή το κράτος θα προσφέρει το μισό ποσό μέσω ειδικού λογαριασμού στον οποίο θα μεταφερθούν 100 εκατομμύρια ευρώ για αυτό το σκοπό.

Στα σκοτεινά σημεία που δεν έχουν αποσαφηνιστεί επαρκώς είναι η αναδρομικότητα της συμφωνίας αφού δεν είναι ξεκάθαρο αν θα προστατευθούν μόνο όσοι ήδη έχουν υπαχθεί στον Νόμο Κατσέλη ή θα ισχύσει και για όσους κάνουν τις αιτήσεις τους από εδώ και πέρα.

Άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στην διαπραγματευτική ομάδα κάνουν λόγο επίσης και για προστασία μεγαλύτερου ποσοστού κατοικιών και συγκεκριμένα για Α' κατοικία με αντικειμενική αξία μέχρι τις 230.000€ (ώστε να καλυφθεί σχεδόν το 60% των στεγαστικών δανείων) για εισόδημα 13.906€ για άγαμο, 23.659€ για ζευγάρι και 35.086€ για τετραμελή οικογένεια, ωστόσο ακόμα δεν έχουν διαρρεύσει αρκετές πληροφορίες για το πώς ακριβώς θα καλύπτονται αυτές οι κατοικίες αφού ακούγεται ότι η προστασία εδώ δεν θα γίνεται με μια μικρή μηνιαία δόση αλλά με δόση που θα υπολογίζεται ανάλογα με την εμπορική αξία του ακινήτου.

Μαθαίνουμε ότι υπάρχει σκέψη για ειδική πρόβλεψη ώστε να γίνεται κούρεμα της αντικειμενικής αξίας μέχρι την εμπορική για τα ακίνητα αυτής της κατηγορίας αλλά σε κάθε περίπτωση η επιβολή αναλογικής δόσης είναι το δυσμενές σενάριο αφού για αυτό τα δάνεια είχαν κοκκινίσει, επειδή δηλαδή οι δανειολήπτες αδυνατούσαν να καλύψουν τις δόσεις, ακόμα και μετά τις προσφορές των τραπεζών για κούρεμα των δανείων τους.

Προβληματισμό δημιουργεί επίσης και η αναφορά σε «ασφαλιστικές δικλείδες για τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών». Οι οφειλές όσων εγγράφηκαν στο παθητικό των τραπεζών ήταν άλλωστε κακοπληρωτές και για αυτό δημιουργήθηκαν και τα κόκκινα δάνεια. Δεν έχουμε ακόμα ξεκάθαρη εικόνα για το τι εννοούν οι δανειστές με τον όρο «στρατηγικοί κακοπληρωτές».

Κατά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας (πάλι) διαπραγμάτευσης μεταξύ Τσακαλώτου-Σταθάκη και των εκπροσώπων του Κουαρτέτου ενημερωθήκαμε τέλος ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να κατατεθεί αύριο το νέο κατεπείγον νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα και με αυτό να προσπαθήσει να ξεκλειδώσει την δόση των 2 + 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Έχεις ρύθμιση; Είσαι σίγουρος;

Στα προαπαιτούμενα που αναμένεται να περάσουν μέχρι την Πέμπτη θα ενταχθεί και η ειδική τροπολογία με την οποία θα αναπροσαρμόζονται οι όροι για τις 100 δόσεις. Σύμφωνα με όσα ακούγονται όσοι έχουν ενταχθεί στην ρύθμιση θα πρέπει να έχουν πληρώσει ή να έχουν ρυθμίσει όλες τις τρέχουσες οφειλές τους εντός 30 ημερών προκειμένου να μη χάσουν τη ρύθμιση. Οι 30 ημέρες θα γίνουν 20 το 2016 και 10 το 2017.

Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι όσοι έχουν τρέχουσες οφειλές να χρησιμοποιούν μια από τις πάγιες ρυθμίσεις έως 24 μηνών, των οποίων τα κριτήρια υπαγωγής ελάφρυναν το καλοκαίρι προκειμένου να απορροφηθεί μέρος των κραδασμών που θα φέρει η αυστηροποίηση του πλαισίου των 100 δόσεων.

Ωστόσο ένα πολύ μεγάλο μέρος όσων έχουν ήδη ενταχθεί στην πολυδιαφημισμένη ρύθμιση θα συνεχίσουν να ανησυχούν μέχρι να δουν την τελική διατύπωση της τροπολογίας αφού σε περίπτωση που οι νέοι όροι ισχύσουν αναδρομικά θα βρεθούν έκθετοι όσοι έκαναν την ρύθμιση τον Απρίλιο αλλά δεν ρύθμισαν τις τρέχουσες οφειλές του Μαΐου και έπειτα.

Φτάνουν αυτά που αποφασίσαμε;

Ερωτηματικά παραμένουν τέλος και στο αν η σημερινή συμφωνία είναι αρκετή και θα ξεκλειδώσει την πολυπόθητη (κυρίως για τις τράπεζες) δόση. Οι κυβερνητικές πηγές προσέχουν πολύ τα λόγια τους κάνοντας λόγο για «συμφωνία για το νόμο Κατσέλη» μην εξηγώντας ακριβώς αν η συμφωνία αυτή καλύπτει και τα δύο «αγκάθια» των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών.

Η κυβέρνηση θέλει πάρα πολύ να προχωρήσει η συμφωνία και να καταβληθούν τα ποσά ελπίζοντας ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αφενός θα δώσει την ευκαιρία στον Τσίπρα να θέσει το θέμα του χρέους και αφετέρου θα επιτρέψει στις τράπεζες να κινήσουν λίγο περισσότερο χρήμα στην αγορά.

Την ίδια ώρα όμως δεν θα ήθελε να βλέπει καθημερινά δελτία ειδήσεων με αστυνομικούς να βγάζουν με τη βία ανθρώπους από τα σπίτια τους. Ίσως πάντως να πρέπει να αρχίσει να συμφιλιώνεται με την ιδέα. Άλλωστε με την αλλαγή του κώδικα ποινικής δικονομίας σχεδόν κανείς δεν πρόσεξε ότι θεσμοθετήθηκε το πλαίσιο για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και μάλιστα με φοβερή διάταξη που λέει ότι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ανοίγουν το σπίτι τους στους επίδοξους αγοραστές μια εβδομάδα πριν τον πλειστηριασμό.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.