Το βίντεο της δολοφονίας του Λακουάν Μακντόναλτν μετά από δικαστική εντολή και οι αρχές του Σικάγο είχαν προετοιμαστεί για οργισμένες διαδηλώσεις, ανάλογες της Βαλτιμόρης και του Φέργκιουσον. «Ο κόσμος δικαιούται να είναι οργισμένος, δικαιούται να διαμαρτύρειται, έχει δικαίωμα στην ελευθερία λόγου, αλλά δεν έχει δικαίωμα στο να διαπράξει αδικήματα» είπε ο επικεφαλής της αστυνομίας Γκάρι ΜακΚάρθι στο Σικάγο πριν την δημοσίευση του βίντεο, καλώντας τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που αναμενόταν να πυροδοτήσει το βίντεο να μείνουν ειρηνικές.

Σε βάρος του αστυνομικού, Τζέισον βαν Ντάικ, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία, 13 μήνες μετά το περιστατικό. Σύμφωνα με την εισαγγελία οι θάνατοι από αστυνομικά πυρά «εγείρουν περίπλοκα νομικά ζητήματα», γι αυτό εξηγείται το μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Ο κόσμος δικαιούται να είναι οργισμένος, δικαιούται να διαμαρτύρειται, έχει δικαίωμα στην ελευθερία λόγου, αλλά δεν έχει δικαίωμα στο να διαπράξει αδικήματα» είπε ο επικεφαλής της αστυνομίας Γκάρι ΜακΚάρθι στο Σικάγο πριν την δημοσίευση του βίντεο, καλώντας τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που αναμενόταν να πυροδοτήσει το βίντεο να μείνουν ειρηνικές.

Το βίντεο

Στο βίντεο διάρκειας 7 λεπτών εμφανίζεται ο 17χρονος σε άδεια λωρίδα του δρόμου, στη μέση του οποίου έχουν σταματήσει περιπολικά. Σε κάποιο σημείο, αρχίζει να επιβραδύνει και απομακρύνεται από δύο αστυνομικούς που βγαίνουν με τα όπλα παρατεταμένα από ένα από τα περιπολικά.

Σχεδόν αμέσως, ένας απός τους αστυνομικούς πυροβολεί τον ΜακΝτόναλντ από μικρή απόσταση. Ο 17χρονος πέφτει στο πεζοδρόμιο. Το περιπολικό με την κάμερα πλησιάζει κι άλλο, βγάζοντας τους αστυνομικούς από το πλάνο, και ο 17χρονος φαίνεται πεσμένος στο πεζοδρόμιο να κάνει μικρές κινήσεις.

Ο Μακντόναλντ φαίνεται να ανασαίνει στο βίντεο ενώ οι αστυνομικοί συνεχίζουν να πυροβολούν. Στο τέλος, οι αστυνομικοί πλησιάζουν τον έφηβο και κλωτσούν κάτι από το χέρι του – στη συνέχεια, διαπιστώθηκε πως ο 17χρονος κουβαλούσε μαχαίρι. Στο σημείο βρέθηκε μαχαίρι 7,5 εκατοστών, σύμφωνα με την τοπική εισαγγελία.

Διαμαρτυρίες κατά της αστυνομίας

Η δημοσιοποίηση του βίντεο προκάλεσε αμέσως πορείες διαμαρτυρίας στο Σικάγο, με μεγάλη ομάδα να μπλοκάρει την κίνηση κοντά στο Ουέστ Σάιντ. Σε άλλο σημείο, διαδηλωτές περικύκλωσαν περιπολικά φωνάζοντας «16 σφαίρες».

Οι διαδηλωτές έβαλαν στο στόχαστρο και τα κεντρικά της αστυνομίας της 1ης περιφέρειας, γύρω από την οποία είχε νωρίτερα αναπτυχθεί κλοιός αστυνομικών.