Μέσα στη συγκεκριμένη επιστολή που έχει ως παραλήπτες τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας,Μάθιου Ράικροφτ αλλά και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται πως «τα δυο μαχητικά, και ενώ η ταυτότητά τους παρέμενε άγνωστη, παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο στην περιοχή Yayladagi της επαρχίας Hatay.

Πάντοτε σύμφωνα με όσα αναφέρει το συγκεκριμένο έγγραφο ως επίσημες αιτιάσεις του Τουρκικού Κράτους…

«…οι ρώσοι πιλότοι, μέσα σε χρονικό διάστημα 5 λεπτών, δέχθηκαν συνολικά 10 συνολικά προειδοποιήσεις για να αλλάξουν πορεία και να κατευθυνθούν αμέσως προς τον νότο, μέσω της ορισμένης ραδιοσυχνότητας που προορίζεται για μηνύματα Emergency ωστόσο, τις αγνόησαν».

Στη συνέχεια, και επιχειρώντας να τεκμηριώσουν το σύννομο της ενέργειας της κατάρριψης, η τουρκική πλευρά αναφέρει πως «ακριβώς στις 09.24.05″ τοπική ώρα, και τα δυο αεροσκάφη, ευρισκόμενα σε ύψος 19.000 ποδών, εισήλθαν στον εναέριο χώρο της χώρας, σε βάθος 1,36 μιλίων, επί συνολικά 1,15 μίλια και χρονικό διάστημα 17 δευτερολέπτων.

»Εξακολουθώντας την παραβίαση, το αεροσκάφος 1 εγκατέλειψε τον τουρκικό εναέριο χώρο ενώ το αεροσκάφος 2 εβλήθη μέσα σε αυτόν από τουρκικό F-16 το οποίο εκτέλεσε αερομαχία σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής. Το αεροσκάφος 2 συνετρίβη στο έδαφος της Συρίας και στην πλευρά των τουρκοσυριακών συνόρων».