Παρά την αύξηση των ανταποδοτικών τελών για το 2015 κατά 50% στην οποία προχώρησε η δήμαρχος Ισιδώρα Νάννου-Παπαθανασίου, τα έξοδα συνέχισαν να αυξάνονται δυσανάλογα με τα έσοδα και τα συνολικά χρέη του δήμου άγγιξαν τα 18 εκατ. ευρώ.

Ο Δήμος Σαλαμίνας με βάση τη νομοθεσία (ν.4270/2014 & ν.4316/2014), μεταξύ άλλων, καλείται να εφαρμόσει μέτρα για την είσπραξη οφειλών και να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, να αναστείλει ή να περιορίσει προσλήψεις, να αυξήσει έσοδα από φόρους και τέλη και να διαθέσει μέρος ή το σύνολο των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) επενδυτικών δαπανών για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, κατά προτεραιότητα σε τρίτους.

Οικονομική ασφυξία

Σημειώνεται ότι η Σαλαμίνα δεν είναι είναι ο μοναδικός δήμος της χώρας με σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα. Οι ΟΤΑ βρίσκονται σε αναβρασμό, καθώς σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας διεκδικούν την προστασία της λειτουργίας τους, την εξυπηρέτηση των πολιτών και ιδιαίτερα την κοινωνική στήριξη των πιο αδύναμων.

Οι δήμοι προειδοποιούν ότι θα ξεκινήσουν δυναμικές κινητοποιήσεις αν ο διάλογος με την κυβέρνηση δεν δώσει χειροπιαστά αποτελέσματα στα αιτήματά τους.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, σε επιχείρηση κατευνασμού των αντιδράσεων για την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί αναφορικά και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση δίνει διαβεβαιώσεις για ποσοτική βελτίωση, έστω και μικρή, των πόρων που θα διαθέσει το κράτος την επόμενη χρονιά.