Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί πάντως, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος, μιλώντας για νέο «succes story» για την Ελλάδα.

Στο πακέτο, που είναι σε φάση οριστικοποίησης, περιλαμβάνονται αναλυτικά δεσμεύσεις όπως η συνολική ρύθμιση των κόκκινων δανείων, που πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου, τμήματα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ (π.χ. λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές, απελευθέρωση επαγγελμάτων που ακόμη είναι «κλειστά», μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων κ.λπ.), η συγκρότηση και το πλαίσιο λειτουργίας του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και το άνοιγμα του εργασιακού.

Ακόμη, η κυβέρνηση οφείλει να υποβάλει σχέδιο παρεμβάσεων που θα επιταχύνει την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των συγχρηματοδοτούμενων μεγάλων έργων.

Μοσκοβισί: Ικανοποιητική η συνεργασία

Ο Π. Μοσκοβισί ερωτώμενος την Πέμπτη σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, αφού ανέφερε ότι η Ελλάδα έκανε κάποιες μεταρρυθμίσεις στο παρελθόν, υπογράμμισε ότι κάποιες άλλες κρίσιμες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν τώρα, στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος.

«Η συνεργασία με τη σημερινή κυβέρνηση είναι ικανοποιητική, υπάρχει καλό πνεύμα και κλίμα, σημειώνεται πρόοδος, πιστεύουμε ότι έχει ήδη γίνει πολλή δουλειά», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμη δρόμος μπροστά μας, αλλά όπως είπε: «Είμαστε αισιόδοξοι και αν συνεχιστεί το ίδιο πνεύμα συνεργασίας, τότε θα έχουμε ένα succes story στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον Π. Μοσκοβισί, «ξέρουμε ότι θα υπάρξει ύφεση και φέτος και του χρόνου, όμως από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα έχουμε ανάπτυξη, η οποία το 2017 θα είναι υψηλή στο 2,7%, ωστόσο για να επιτευχθεί αυτό πρέπει προηγουμένως να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και να εφαρμοστεί το πρόγραμμα», είπε.

Κοντά σε συμφωνία

Πάντως, στην έδρα της Κομισιόν υπογράμμιζαν ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία σχετικά με το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων και μάλιστα επρόκειτο να ενημερωθεί και η Ομάδα Εργασίας του Εurogroup που συνεδρίασε και συνεχίζει τις συνομιλίες σήμερα Παρασκευή, στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, υπενθυμίζουν ότι για να αποδεσμευτεί η υποδόση του 1 δισ. ευρώ του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων, δεν αρκεί να συμφωνηθεί ο κατάλογος, αλλά θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Βουλή και να αρχίσει να υλοποιείται.

Αλλωστε η διορία που έχει δοθεί για επίτευξη συμφωνίας είναι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις ερωτηθείς για το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων είπε ότι αποτελεί μέρος του μνημονίου και πως οι διαπραγματεύσεις για τη σύστασή του βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν είναι σε θέση να πει κάτι περισσότερο.

Υψηλή ανεργία και επισφάλεια

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, αναφορά στην Ελλάδα έκανε η επίτροπος Απασχόλησης Μαρία Τίσεν, η οποία υπογράμμισε ότι η κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί, αποδίδοντας την εξέλιξη στην υψηλή ανεργία, καθώς και στην έλλειψη κατάλληλου διχτυού ασφαλείας.

Οι δείκτες δείχνουν σημαντικά κοινωνικά προβλήματα και για τον λόγο αυτό για πρώτη φορά με το νέο μνημόνιο μιλήσαμε για πρόγραμμα υποστήριξης, ανέφερε.