Ο συμβολισμός της επιλογής του χώρου, του στρατιωτικού «χρώματος» μεγάρου των Invalides, προκάλεσε αντιδράσεις. Συζητήσεις έγιναν και για την έκκληση προς τους κατοίκους να κρεμάσουν σημαίες από τα παράθυρα.

Η τελετή ξεκίνησε με τη Μασσαλιώτιδα στις 11:30 ώρα Αθήνας (10:30 ώρα Παρισιού) παρόντος του προέδρου Ολάντ. Διαβάστηκαν τα ονόματα των 130 νεκρών, εκτός από δύο, οι οικογένειες των οποίων το αρνήθηκαν, ενώ παρόντες ήταν κάποιοι από τους τραυματίες.

Επίσης, το αρχικό σχέδιο για προβολή φωτογραφιών είχε συναντήσει προβλήματα, καθώς αρκετές οικογένειες αρνήθηκαν να δώσουν φωτογραφίες των νεκρών τους.

Μέλος μίας από τις δύο οικογένειες εξήγησε την άρνηση να πάρει μέρος στις τελετές, ως διαμαρτυρία για το ότι δεν έγιναν αρκετά για να αποτραπούν οι επιθέσεις.

Σε πολεμικό τόνο η ομιλία Ολάντ

Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Ολάντ κράτησε τον πολεμικό τόνο, απεθυνόμενος αρκετές φορές στους συγγενείς των θυμάτων.

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, την ημέρα που η Γαλλία χτυπήθηκε τόσο βαριά» είπε. «Μία ορδή δολοφόνων σκότωσε 130 από εμάς και τραυμάτισε εκατοντάδες στο όνομα ενός τρελού σκοπού και ενός προδωμένου θεού» πρόσθεσε ο Ολάντ.

«Σε όλους σας, υπόσχομαι πως η Γαλλία θα κάνει το παν για να καταστρέψει τον στρατό φανατικών που διέπραξαν αυτά τα εγκλήματα» υπογράμμισε ο γάλλος πρόεδρος.

«Γνωρίζουμε τον εχθρό, είναι το μίσος το οποίο δολοφόνησε στο Μπαμακό, στην Τυνίδα, στο Παρίσι, και είχε δολοφονήσει στο Λονδίνο ή στη Μαδρίτη» συνέχισε, «ο σκοταδισμός, ένα Ισλάμ που έχει αποκηρύξει το μήνυμα του Κορανίου».

«Αυτόν τον εχθρό θα τον νικήσουμε με τα όπλα της Δημοκρατίας, των θεσμών μας, του Διεθνούς Δικαίου» συνέχισε, για να κλείσει λέγοντας: «Χαιρετώ τη νέα γενιά, εκείνη χτυπήθηκε, εκείνη δεν τρομοκρατήθηκε, εκείνη θα ζήσει, και θα ζήσει στο όνομα εκείνων που θρηνούμε σήμερα, παρά τα δάκρυα, αυτή η γενιά έχει γίνει το πρόσωπο της Γαλλίας. Ζήτω η Δημοκρατία, Ζήτω η Γαλλία».