Σε άρθρο του στους βρετανικούς Finacial Times, ο Ρούτε υπογράμμισε πως οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ, δηλαδή το προσφυγικό και η τρομοκρατία, θα είναι το επίκεντρο της ολλανδικής προεδρίας, και η προσπάθεια «να σταματήσουμε την προσφυγική ροή».

«Μία παρηγοριά είναι ότι η ΕΕ έδειξε στην οικονομική κρίση πως μπορεί να φέρει αποτελέσματα».

Ο Ρούτε αναφέρει ότι όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα μέτρα για περιορισμό των προσφυγικών ροών και της «μαζικής εισροής», όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Γνωρίζουμε όλοι από την Αρχαία Ρώμη πως οι μεγάλες αυτοκρατορίες καταρρέουν όταν τα σύνορά τους δεν προστατεύονται επαρκώς» ανέφερε.

Μην μπλέκουμε προσφυγικό με τρομοκρατία

Ο Ρούτε επέκρινε ξενοφοβικά κόμματα που προσπαθούν να συνδέσουν το προσφυγικό και την τρομοκρατία, «για να φτιάξουν μία μεγάλη σαλάτα».

Η απειλή, τόνισε, προέρχεται από τους λεγόμενους «ξένους μαχητές», δηλαδή ευρωπαίους υπηκόους που πηγαίνουν να πολεμήσουν με την ISIS, εκπαιδεύονται και επιστρέφουν -δείχνοντας και στο υπόβαθρο των δραστών στο Παρίσι.

Η μεγάλη πλειονότητα όσων έρχονται είναι πρόσφυγες, ανέφερε. «Ναι, υπάρχει ρίσκο να υπάρχει ένας τρομοκράτης ανάμεσα στους πρόσφυγες, και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ξεχωρίσουμε καθαρά εκείνο το συγκεκριμένο πρόσωπο» τόνισε.