Την είδηση που μεταδίδουν όλα τα τουρκικά ΜΜΕ, επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Μπαλικεσίρ, όπου και πραγματοποιήθηκε η ενέργεια. 

«Το συμβάν αυτό δείχνει το πόσο δίκαιο έχει η Τουρκία για τον αποφασιστικό αγώνα που διεξάγει κατά της τρομοκρατίας», είπε συγκεκριμένα, δεσμευόμενος ταυτόχρονα «να φέρει τον αγώνα αυτόν μέχρι τέλους».

Αν και οι ακριβείς συνθήκες της ενέργειας δεν έχουν μέχρι στιγμής αποσαφηνιστεί, το πρακτορείο Dogan κάνει λόγο για έναν γενειοφόρο άνδρα που εισέβαλε στον χώρο και άνοιξε πυρ, δολοφονώντας τον Ταχίρ΄Ελτσί και έναν αστυνομικό και τραυματίζοντας άλλους δυο.  

Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, ο δράστης επιχείρησε να κάψει το σώμα του Ελκί, ωστόσο, η συγκεκριμένη πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί. 

Την ίδια στιγμή, το πρακτορείο Anadolu δείχνει ως υπεύθυνο για την επίθεση το εκτός νόμου Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), χωρίς ωστόσο να παραθέτει κάποια στοιχεία γι' αυτό. 

Μέχρι αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση της Τουρκικής Αντιτρομοκρατικής για τον εντοπισμό του δράστη ή των δραστών. 

Αξίζει να σημειωθεί πως, μόλις πριν ένα μήνα, η Τουρκική Εισαγγελία είχε απαγγείλει στον Ταχίρ Ελτσί κατηγορίες για το αδίκημα της «προπαγάνδας υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης», που επέσειαν ποινές κάθειρξης 7 ετών και 6 μηνών, λόγω των δηλώσεων που είχε κάνει στις 14 Οκτωβρίου και σε ζωντανή εκπομπή του CNNΤurk, λέγοντας συγκεκριμένα πως «το PKK δεν είναι μια τρομοκρατική οργάνωση”. 

Στις 19 Οκτωβρίου ο Ελτσί συνελήφθη και ένα 24ωρο αργότερα αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, μεταξύ των οποίων και η απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα. 

Από την Εισαγγελία το κατηγορητήριο εστάλη στο 2ο Συμβούλιο Σοβαρών Εγκλημάτων, συνοδευόμενο και από μια έκθεση της ίδιας δικαστικής Αρχής όπου ανέπτυσσε το σκεπτικό της αναγκαιότητας να χαρακτηριστεί το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση. 

Για τις συγκεκριμένες κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί, ο ίδιος ο Ελτσί είχε επιμείνει στην άποψή του, λέγοντας συγκεκριμένα πως «τα λόγια του δεν μπορούν να αποτελούν έγκλημα».