Ο αρχισυντάκτης Καν Ντούνταρ και η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Άγκυρα, Ερντέμ Γκιουλ, είχαν αποκαλύψει επαφές της τουρκικής κυβέρνησης με τη Συρία και παράνομες μεταφορές όπλων. 

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Μαϊο με δημοσίευμα της η Cumhuriyet ισχυρίστηκε με ντοκουμέντα ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας (MIT) εξάγουν παράνομα όπλα με φορτηγά προς τη Συρία και ότι η αστυνομία εμπόδισε και έλεγξε δύο από αυτά τα φορτηγά μέσα στο 2014. Σύμφωνα με την εφημερίδα στα φορτηγά βρέθηκαν χιλιάδες οι αριθμοί των οποίων αναφέρθηκαν αναλυτικά.

Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν στα χέρια τους το τελευταίο φύλλο της Χουριέτ, που έγραφε «Μαύρη μέρα για τον Τύπο» στο πρωτοσέλιδο. «Είμαι εδώ για να συμπαρασταθώ στους συναδέλφους μου και είμαι περήφανος για αυτό» δήλωσε ο αρχισυντάκτης της τουρκικής εφημερίδας Zaman, Αμπντουλχαμίτ Μπίλιτσι, έξω από τα γραφεία της Χουριέτ. «Μπορεί να υπάρχουν αντιπαλότητες και διαφορετικές απόψεις μεταξύ μας, όμως αυτές οι διαφορές εξανεμίζονται όταν μιλάμε για την διατήρηση και υποστήριξη της Ελευθερίας του Τύπου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των νόμων. Κανείς δεν πρέπει να φοβάται να υπερασπιστεί τη δημοκρατία» τόνισε.

«Όλα τα αντιπολιτευτικά Μέσα απειλούνται»

Η Φεγέν Γιουκσεκντάγκ, αντιπροέδρος του HDP, που παρέστη και αυτή στη διαδήλωση τόνισε «Όλα τα αντιπολιτευτικά Μέσα που λειτουργούν κάτω υπό το πρίσμα της δημοσιογραφικής ηθικής και προσπαθούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους απειλούνται και σφυροκοπούνται διαρκώς. Αυτή η σκοτεινή επιχείρηση στοχεύει στο να καλύψει τα εγκλήματα που πραγματοποιεί η κυβέρνηση. Τέτοιου είδους πράξεις δεν θα πετύχουν».

Στην Άγκυρα, η αστυνομία παρενέβη στην αντίστοιχη διαδήλωση, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και εμποδίζοντας τους διαδηλωτές να φτάσουν στα γραφεία της Cumhuriyet.