Το κλίμα ήταν πιο τεταμένο από κάθε άλλη φορά χθες στην Ειδομένη. Η εξάντληση, η απόγνωση και ο θυμός αποτυπώνονταν στα πρόσωπα των μεταναστών. ‘’Open the borders’’ αλλά και ‘’Viva Germany’’ ήταν μερικά από τα συνθήματα των αιτούντων μπ ροστά από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Οικονομικοί μετανάστες κυρίως από το Ιράν, το Πακιστάν, τη Σομαλία και το Μαρόκο επικαλούνταν το δικαιώμά τους για μια καλύτερη ζωή, τονίζοντας τη διάκριση που υφίστανται από το σκοπιανό κράτος το οποίο εξακολουθεί να επιτρέπει τη διέλευση μόνο στους πρόσφυγες, των οποίων η χώρα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Το ήδη οξυμένο κλίμα πυροδότησε ένα περιστατικό που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι, όταν ένας νεαρός Μαροκινός αποπειράθηκε να σκαρφαλώσει στην κορυφή ενός βαγονιού και υπέστη ηλεκτροπληξία. Ο νεαρός που έφερε εγκαύματα σε όλο του το σώμα οδηγήθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο του Κιλκίς όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Το συμβάν αυτό διαδέχτηκε μια σειρά συμπλοκών μεταξύ μεταναστών και σκοπιανής αστυνομίας, με αποτέλεσμα δεκάδες τραυματίες να οδηγούνται ο ένας μετά τον άλλο στο ιατρείο του Ερυθρό Σταυρού για να τους δοθούν οι πρώτες βοήθειες.
Σημαντικοί αρωγοί ευτυχώς παραμένουν οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί οι οποίοι με την καθημερινή παρουσία τους στο σημείο παρέχουν υλική και ψυχολογική στήριξη στους μετανάστες.