Ο Τούρκος πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος για ανάλογο περιστατικό στο μέλλον παραμένει υψηλός, από τη στιγμή που συνεχίζουν να επιχειρούν μεμονωμένα στη Συρία ο συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ και η Ρωσία.
 
«Καμία χώρα δεν μπορεί να μας ζητήσει να απολογηθούμε γιατί κάναμε τη δουλειά μας. Αυτό είναι κάτι μεγαλύτερο από θέμα αξιοπρέπειας για εμάς. Ο στρατός μας έκανε το καθήκον του προστατεύοντας τα σύνορα» είπε ο Νταβούτογλου ξεκαθαρίζοντας ότι επίσημη απολογία δεν πρόκειται να υπάρξει.

 
Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Άγκυρα δεν έχει καμία πρόθεση να κλιμακώσει την ένταση και είναι έτοιμη για συνομιλίες σε κάθε επίπεδο, εκφράζοντας την ελπίδα να επανεξετάσει η Ρωσία την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.
 
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου υπενθύμισε την εναντίωση της Άγκυρας στις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας μετά την κρίση στην ανατολική Ουκρανία, και υποστήριξε ότι τα αντίμετρα είναι ενάντια στα κοινά ρωσοτουρκικά συμφέροντα
 
Οι Ρώσοι είναι φιλικός λαός «και για πολλούς η Αττάλεια είναι το δεύτερο σπίτι τους», πρόσθεσε.

 
Ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτεμπεργκ, δήλωσε ότι όλες οι χώρες – μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας υπερασπίζονται το δικαίωμα της Τουρκίας να προστατεύει τον εναέριο χώρο της. Η δήλωση του Στόλτεμπεργκ, έρχεται να προστεθεί στις τοποθετήσεις αξιωματούχων των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ, που δικαιολογούν την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού