Η αστυνομία της ΠΓΔΜ τους απώθησε κάνοντας και πάλι χρήση χημικών. Λίγο μετά τον θάνατο του νεαρού από ηλεκτροπληξία, μετανάστες επιδόθηκαν σε πετροπόλεμο κατά των αστυνομικών της ΠΓΔΜ και άρχισαν να καίνε κουβέρτες.

Έντονη είναι και η παρουσία των Ελλήνων αστυνομικών στην περιοχή, οι οποίοι προσπαθούν να ανοίξουν δίοδο προκειμένου να περάσουν προς την πλευρά της ΠΓΔΜ οι Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί πρόσφυγες που βρίσκονται στην περιοχή, δηλαδή οι τρεις εθνικότητες στις οποίες επιτρέπεται η διέλευση.

Μεγάλη ομάδα προσφύγων -περίπου 3.000 άτομα των τριών παραπάνω εθνικοτήτων- περιμένουν σε περιφραγμένο χωράφι δίπλα στον καταυλισμό, με την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση. Ένας τραυματίας των επεισοδίων μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Πολυγύρου.

Επιχείρησε να διαφύγει

Όπως είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Αντώνης Ρήγας από την οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», ο άτυχος νεαρός ήρθε σε επαφή με ηλεκτροφόρα καλώδια υψηλής τάσης στο σημείο όπου τα τελευταία 24ωρα σημειώνονται επεισόδια.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο 22χρονος υπέστη ηλεκτροπληξία στην προσπάθειά του να διαφύγει, περνώντας πάνω από τα ηλεκτροφόρα καλώδια.

«Όλοι ή κανείς»

Κανένας δεν θα περάσει (τα σύνορα), αν δεν περάσουμε και εμείς» φωνάζουν οι μετανάστες, αντιδρώντας στην απόφαση των αρχών της ΠΓΔΜ να επιτρέψει την είσοδο στη χώρα μόνο των προσφύγων.

Επεισόδια σημειώθηκαν και το βράδυ της Τετάρτης, όταν εγκλωβισμένοι από το Πακιστάν, το Μαρόκο και το Ιράν επιχείρησαν να περάσουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ από σημείο όπου τα Σκόπια δεν έχουν ακόμη ανυψώσει φράχτη.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ απάντησαν με ρίψη χημικών, απωθώντας τους μετανάστες στην ουδέτερη ζώνη, ενώ σύμφωνα με το Reuters τουλάχιστον ένας αστυνομικός έριξε προειδοποιητικά πυρά στον αέρα.