Συγκεκριμένα, το δικαστήριο απεφάνθη πως «τα διάφορα προϊόντα που φαίνονταν πως στόχευαν το καθένα σε διαφορετικού τύπου πόνους (Nurofen για τις ημικρανίες, Nurofen για πόνους περιόδου, Νurofen για πόνους στην πλάτη, κ.λπ) ήταν πανομοιότυπα μεταξύ τους όσον αφορά τη δραστική ουσία», δηλαδή την ιβουπροφαίνη (μέσα σε έκδοχο λυσίνης) που περιείχαν όλα και στην ίδια ακριβώς περιεκτικότητα των 342 mg.

Παρά το γεγονός ωστόσο πως ήταν πανομοιότυπα, μεγάλες διαφορές είχαν στην τελική τιμή λιανικής πώλησης που έφταναν ακόμη και σε διαφορές της τάξης του 100% από το «κλασικό σκεύασμα» και που, σύμφωνα με τον Αυστραλό δικαστή, δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για το ότι μοναδικός σκοπός της «Reckitt Benckiser» δεν ήταν παρά η παραπλάνηση του καταναλωτή και η κερδοσκοπία

Από την πλευρά της η ίδια η βρετανικών συμφερόντων παρασκευάστρια Reckitt Benckiser,  ομολόγησε τη συγκεκριμένη «πρακτική», ισχυριζόμενη ωστόσο πως «δεν είχε σκοπό να εξαπατήσει το καταναλωτικό κοινό» και δεσμευόμενη να συμμορφωθεί με την συγκεκριμένη δικαστική απόφαση, διευκρινίζοντας πάντως πως «αυτή ισχύει μόνο για την Αυστραλία», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως δεν έχει σκοπό να αλλάξει κάτι στις υπόλοιπες αγορές του κόσμου. 

Η συγκεκριμένη υπόθεση ξεκίνησε μετά από σχετική αναφορά του Παρατηρητηρίου Καταναλωτών της χώρας και που τελικά οδήγησε στην αποκάλυψη της φαρμακευτικής απάτης. 

Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας δήλωσε πως τα προϊόντα αυτά πρέπει να αποσυρθούν από τα ράφια της Αυστραλίας το αργότερο μέσα σε τρεις μήνες.
 
Παράλληλα, η Reckitt Benckiser υποχρεώθηκε σε «ιδίοις εξόδοις» σχετική δημοσίευση της δικαστικής απόφασης στα ΜΜΕ καθώς και την καταβολή όλων των δικαστικών εξόδων. 

Το TPP επικοινώνησε με τη RECKITT BENCKISER ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί με το συγκεκριμένο αντιφλεγμονώδες στην Ελλάδα, ωστόσο η εταιρία δήλωσε πως δεν έχει τη δυνατότητα να παράσχει κάποιο σχετικό στοιχείο, παραπέμποντάς μας στη RECKITT BENCKISER Ρουμανίας. 

Αξίζει να σημειωθεί πως στην Ελλάδα κυκλοφορούν τρεις τύποι του συγκεκριμένου σκευάσματος: 

1. Nurofen 512 των 12 δισκίων και με την ένδειξη «Για πόνους περιόδου» (ΛΤ 3,6 €)

2. Nurofen XPRESS 256 των 24 δισκίων (ΛΤ 3,70 €)

3. Nurofen 400 των 10 δισκίων (ΛΤ 2,40 €) 

Π.Κ.