Όπως σημείωσε από τα γραφεία του κόμματος ο κ. Τραγάκης, «βάσει του καταστατικού μας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας βγαίνει από τις τηλεομοιοτυπίες – fax που μας στέλνουν οι κατά τόπους εφορευτικές επιτροπές. Η ροή των fax συνεχίζεται ακόμα και τώρα και θα συνεχίζεται. Επομένως, επίσημο αποτέλεσμα θα έχουμε αργά σήμερα το απόγευμα».

 
Σύμφωνα με τον κ. Τραγάκη, η καθυστέρηση στην ανακοίνωση του αποτελέσματος οφείλεται στο γεγονός ότι σε κάποιες απομακρυσμένες περιοχές οι τοπικές εφορευτικές επιτροπές δεν έχουν φαξ για να στείλουν τα αποτελέσματα, κάτι που θα κάνουν εντός της ημέρας. Το αποτέλεσμα θα είναι «βεβαιωμένο και υπογεγραμμένο από όλους τους εκπροσώπους των υποψηφίων» σημείωσε ο κ. Τραγάκης συμπληρώνοντας πως «αργά το απόγευμα θα σας έχω οριστικό αποτέλεσμα».
 
Απαντώντας στην ερώτηση για το ποιος είναι πρώτος και ποιος δεύτερος δήλωσε «αυτά έχουν βγει», επιβεβαιώνοντας έτσι ότι στον β' γύρο των εκλογών, στις 10 Ιανουαρίου, θα αναμετρηθούν ο Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος έρχεται πρώτος σε ψήφους, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
 
Με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκαν οι εκλογές της ΝΔ, καθώς περίπου 400.000 προσήλθαν στις κάλπες για να αναδείξουν τον επόμενο αρχηγό του κόμματος.
 
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης φαίνεται να αποσπά ποσοστό άνω του 40% και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ποσοστό γύρω στο 30%. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο Απόστολος Τζιτζικώστας με ποσοστό λίγο πάνω από το 20% και τέταρτος έρχεται ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο β' γύρος θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιανουαρίου.
 
«Ο κόσμος συγχώρεσε τις αμαρτίες της ΝΔ»
 
«Το βασικό κίνητρο του κόσμου δεν ήταν να πάνε να εκλέξουν αρχηγό, αλλά να δείξουν την αντίθεσή τους με την πολιτική Τσίπρα, αυτό τους οδήγησε, τσίμπησαν τα παλαιά νεοδημοκρατικά τους αισθήματα, συγχώρεσαν αμαρτίες της παρατάξεως και πήγαν, για να δείξουν την αντίθεσή τους» δήλωσε ο πρώην υπουργός της ΝΔ, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης.
 
Όπως επισήμανε μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», η συμμετοχή του κόσμου στη διαδικασία εκλογής προέδρου της ΝΔ έστειλε μήνυμα στο κόμμα ότι «μπορεί να διεκδικήσει νικηφόρα πορεία, αν η όποια ηγεσία ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της λαϊκής βάσης».
 
Όποιος και αν είναι ο νικητής στον δεύτερο γύρο των εκλογών, διευκρίνισε, «για να μπορέσει να διεκδικήσει πρωθυπουργική πλειοψηφική θέση», θα πρέπει «να αποφύγει τον άκρατο λαϊκισμό, τον οποίο υπέστη η χώρα επί σειρά ετών και με το ΠΑΣΟΚ και με τον ΣΥΡΙΖΑ, να είναι αντιμέτωπος στα λαϊκίστικα μέτρα, τα οποία προσπαθεί να εμφανίσει η κυβέρνηση, να είναι αυστηρός στις κρίσεις και δίκαιος».
«Η προσέλευση ξεπέρασε προσδοκία»
 
«Σήμερα 400.000 πολίτες πήραν τη Νέα Δημοκρατία στα χέρια τους. Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας. H συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία» ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: 
 
«Σήμερα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας παραδοσιακοί ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας ενώθηκαν με πολλές  χιλιάδες νέους φίλους του κόμματος μας. Η σιωπηλή πλειοψηφία δεν είναι πλέον σιωπηλή. Πολίτες κάθε ηλικίας περίμεναν υπομονετικά στις ουρές και έστειλαν πολλαπλά μηνύματα. Έστειλαν μήνυμα να ξανακάνουμε τη Νέα Δημοκρατία μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη.  Να προχωρήσουμε σε Δημιουργική Ανανέωση.  Να γίνουμε το ταχύτερο αξιόπιστη κυβερνητική λύση».

 
Αναφερόμενος στον δεύτερο γύρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος και επιτέθηκε στην κυβέρνηση: 
 
«Οι πολίτες όμως έστειλαν ισχυρό μήνυμα ενάντια στην ανίκανη και ιδεοληπτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδα, την οικονομία σε καταστροφή, την κοινωνία σε μαζική ανεργία και φτωχοποίηση. Ο κ. Τσίπρας σήμερα κατάλαβε ότι η Ελληνική κοινωνία δεν ανέχεται άλλο τα ψέματα και την αναξιοπιστία του. Tο ρεύμα της δημιουργικής ανανέωσης, για το οποίο αγωνίστηκα μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, θα επιβεβαιωθεί και θα είναι νικηφόρο στις 10 Ιανουαρίου. Γιατί στις 10 Ιανουαρίου είναι μια άλλη εκλογή. Απευθύνομαι προσωπικά σε όλους τους 400.000 πολίτες που προσήλθατε σήμερα στις κάλπες, ανεξάρτητα από το ποιόν τιμήσατε με την ψήφο σας. Σας καλώ στις 10 Ιανουαρίου να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας στη μεγάλη προσπάθεια για μια νέα εποχή στη Νέα Δημοκρατία με δημιουργική ανανέωση, ενότητα και αξιοκρατία. Στις 11 Ιανουαρίου θα ξημερώσει μια νέα μέρα για τη Νέα Δημοκρατία και την Ελλάδα». 

Ερωτηματικό για τον β' γύρο ο Τζιτζικώστας
 
Την επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη μάχη για τη δεύτερη θέση παραδέχτηκε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, σε δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους αργά μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής.
 
Ο βορειοελλαδίτης πολιτικός συνεχάρη «τον Ευ. Μεϊμαράκη για την πρώτη και τον Κ. Μητσοτάκη για την δεύτερη θέση», καθώς και τον Άδωνι Γεωργιάδη καθώς, όπως υποστήριξε, «όλοι μαζί καταφέραμε να βγάλουμε τη ΝΔ ενισχυμένη» από την εσωκομματική διαδικασία.

 
Ευχαρίστησε όλους όσους τον στήριξαν, τους εθελοντές του κόμματος καθώς και την οικογένειά του, και υποσχέθηκε ότι «θα συνεχίσω να εργάζομαι με όλες μου τις δυνάμεις για μια ενωμένη ΝΔ και μια σύγχρονη κεντροδεξιά παράταξη που σύντομα θα διευρυνθεί και θα αποτελέσει τη μεγάλη και ισχυρή ΝΔ», που θα βάλει τέλος στην «κατηφόρα της χώρας», την οποία απέδωσε στον Αλέξη Τσίπρα.
 
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ρωτήθηκε σχετικά, αρνήθηκε να ανοίξει τα χαρτιά του αναφορικά με τη στάση του στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών.

Γεωργιάδης: Ψηλά το κεφάλι

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης παρότι πρώτος δεν έκανε δήλωση αφού περιμένει να φανεί η τελική διαφορά, ενώ ο 'Αδωνις Γεωργιάδης πριν από λίγο δήλωσε στο προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ότι ευχαριστεί όλους όσους έτρεξαν τόσο πολύ για τον ίδιο. «Ψηλά το κεφάλι. Θα μιλήσω επίσημα μετά το τελικό αποτέλεσμα. Η ΝΔ δυνατή και ενωμένη», πρόσθεσε.

Κύρτσος: Είναι πράξη πολιτικής σοφίας να μετακινηθεί η ΝΔ προς την κεντροδεξιά
 
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος μιλώντας στο «Πρακτορείο FM» ερμήνευσε το αποτέλεσμα της χθεσινής εκλογικής διαδικασίας στη ΝΔ ως διπλή επιτυχία, καθώς, όπως είπε, με τη μεγάλη συμμετοχή «μας έστειλε ο κόσμος το μήνυμα ότι είναι αποφασισμένος να υπάρχουμε και βέβαια δεν πρέπει να κάνουμε κατάχρηση του μηνύματος», ενώ «το δεύτερο θετικό είναι ο θρίαμβος μιας κεντροδεξιάς λογικής, καθώς και ο κύριος Μεϊμαράκης και κύριος Μητσοτάκης προέρχονται από την ίδια πολιτική σχολή, είναι κεντροδεξιοί προς κεντρώοι και αυτό είναι πολύ καλό, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετακινείται αναγκαστικά πλέον προς την κεντροαριστερά».
 
«Όταν ο κυρίαρχος του παιχνιδιού μετακινείται από την αριστερά προς την κεντροαριστερά, είναι πράξη πολιτικής σοφίας να μετακινηθεί και η ΝΔ προς την κεντροδεξιά» είπε ο κ.Κύρτσος εκτιμώντας ότι «το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι η δεξιά διολίσθηση του εκλογικού σώματος, δεν υπάρχουν τέτοιες τάσεις, που να είναι κυρίαρχες».
 
«Έχουμε τον Γεωργιάδη, ο οποίος είναι δεξιά πτέρυγα, αλλά στα οικονομικά έχει αντιλήψεις ανάλογες με αυτές του κυρίου Μητσοτάκη και νομίζω ότι θα τον στηρίξει στην προσπάθειά του και μετά έχουμε τον κύριο Τζιτζικώστα, που έχει μία τάση να φύγει προς τα δεξιά, αλλά δε νομίζω ότι θα το κάνει, γιατί να πάει να διασχίσει την έρημο», εξήγησε.

«Όποιος αποτολμήσει την οποιαδήποτε διάσπαση θα είναι αυτός και οι φίλοι του»

Αποστομωτική χαρακτήρισε την απάντηση του κόσμου, ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, σε όσους απεργάζονται σενάρια διάσπασης της Νέας Δημοκρατίας: Όποιος αποτολμήσει την οποιαδήποτε διάσπαση του κόμματος θα είναι αυτός και οι φίλοι του, τόνισε.
 
Ο κ. Κακλαμάνης, μιλώντας στον ρ/σ Παραπολιτικά, ανέφερε ακόμη πως σε ανύποπτο χρόνο έχει πει ότι είναι θετικό για τη Νέα Δημοκρατία να βρίσκονται μέσα και ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης. 
 
Μία ημέρα μετά τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, μιλώντας στον ρ/σ Παραπολιτικά ο κ. Κακλαμάνης, ανέφερε πως έχει πει ότι είναι θετικό για τη Νέα Δημοκρατία να βρίσκονται μέσα και ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης. 
 
Ταυτόχρονα τάχθηκε κατά ενδεχόμενης συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Όχι συγκυβέρνηση, αλλά όχι και ότι δεν μιλάμε με την κυβέρνηση», ενώ σημείωσε πως δεν ανησυχεί για το Κυπριακό και το Σκοπιανό σήμερα, αλλά για το Αιγαίο. Σε αυτό πρέπει να μιλήσουμε με την κυβέρνηση, συμπλήρωσε.