Συγκεκριμένα, ψήφισαν 6.426 άτομα τα οποία εκ των οποίων «ΝΑΙ στην πρόταση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ενάντια στην παραχώρηση των αεροδρομίων στην κοινοπραξία Fraport – Κοπελούζος» είπαν 4.887, δηλαδή ποσοστό 76,05% και «ΟΧΙ» ψήφισαν 1.539 πολίτες, ποσοστό 23,95%.

Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μείζον θέμα είχε αποφασιστεί αρχές Σεπτεμβρίου από το Περιφερειακό Συμβούλιο και μετά από σχετική πρόταση του Περιφερειάρχη ο οποίος εκτιμά πως οι επιπτώσεις στην οικονομία της περιοχής από την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων θα είναι εξαιρετικά αρνητικές, καθώς τέσσερα από τα συνολικά 14 προς πώληση αεροδρόμια σχετίζονται άμεσα με την κοινωνικοοικονομική ζωή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Τότε είχε αποφασιστεί και η προσφυγή στη Δικαιοσύνη για την ακύρωση της απόφασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Μετά από ένα 20ήμερο ψηφοφορίας (αφορούσε τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους της συγκεκριμένης Περιφέρειας) που έληξε στις 27 Δεκεμβρίου και με το 76% «ανά χείρας» πλέον ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένος τόσο από την ίδια τη διαδικασία διεξαγωγής η οποία εξελίχθηκε άψογα όσο και από το αποτέλεσμα:

«Διαθέτουμε πλέον την πιο αξιόπιστη καταγραφή της άποψης των πολιτών» είπε συγκεκριμένα.

«Δεν υπάρχει άλλη, ούτε εδώ, ούτε σε όλη την Ελλάδα. Και η άποψη αυτή έχει άρνηση και θέσεις, καθώς αρνείται την ιδιωτικοποίηση και προκρίνει το δημόσιο χαρακτήρα της λειτουργίας των αεροδρομίων με συμμετοχή της αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων.

Οι πολίτες του Ιονίου έβαλαν τη δική τους σφραγίδα στο μεγάλο βήμα δημοκρατίας και συλλογικότητας που πραγματοποίησε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, εξαγγέλλοντας και υλοποιώντας το ηλεκτρονικό δημοψήφισμα. Αψήφησαν το «πυρ ομαδόν» που εκτοξεύθηκε από όσες πλευρές είτε τοπικά είτε πανελλαδικά είχαν συμφέρον να μην εκφρασθεί η φωνή του λαού.

Το μήνυμα που αναδύεται είναι: σεβασμός στους πολίτες και τη γνώμη τους για κάθε σοβαρό θέμα που επηρεάζει τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους και της χώρας. Η Πολιτεία οφείλει να εμπιστευθεί την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και να προχωρήσει στη νομοθέτηση της δυνατότητάς τους να διεξάγουν τοπικά δημοψηφίσματα», τόνισε ο κ. Γαλιατσάτος.

Ταυτόχρονα ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι την 8η Ιανουαρίου που αναμένεται να συνεκδικαστεί η προσφυγή της Περιφέρειας κατά της απόφασης παραχώρησης των αεροδρομίων μαζί με την προσφυγή της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και άλλων φορέων, όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, θα μείνουν κλειστές ως μήνυμα προς όλους για τη σημασία που δίνουν οι τοπικές κοινωνίες στο θέμα.