Στη σημερινή συνεδρίαση δικάστηκαν οι πρώτοι δύο από τους συνολικά 5 φοιτητές,  την Παρασκευή θα δικαστούν οι άλλοι δύο και τη Δευτέρα ο τελευταίος. Το Συμβούλιο θα αποφασίσει αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Πλήθος κόσμου μαζεύτηκε έξω αλλά και μέσα στο Εφετείο λόγω της συνεδρίασης του Εφετείου για την υπόθεση των 5 εκζητούμενων φοιτητών. Η συνεδρίαση ήταν ανοιχτή προς τον κόσμο.

Τεράστια ήταν η λίστα των μαρτύρων που ήθελαν να καταθέσουν με συνέπεια η συνεδρίαση να πάρει παράταση 2 ώρες.

Οι 5 φοιτητές αντιμετωπίζουν κατηγορίες, που κατά τον ιταλικό νόμο επισύρουν ποινές 8-15 χρόνων κάθειρξης, ενώ την ίδια στιγμή τα αντίστοιχα αδικήματα στην Ελλάδα είναι πλημμελήματα. Σύμφωνα με τη μία εκ των συνηγόρων των 5 φοιτητών, Γιάννα Κούρτοβικ, ο νόμος για την τέλεση βιαιοπραγιών στην Ιταλία είναι κατάλοιπο της φασισιτικής περιόδου και ανασύρθηκε κυρίως μετά την υπόθεση της Γένοβα το 2001.

Οι εισαγγελικές αρχές του Μιλάνου ζητούν την έκδοση των φοιτητών, με βάση ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, με την κατηγορία ότι «εθεάθησαν» να συμμετέχουν σε επεισόδια, κατά τη διάρκεια της πορείας της Πρωτομαγιάς στο Μιλάνο, στη διαδήλωση «Νο Εxpo». Οι φοιτητές δε συνελήφθησαν στη διαδήλωση, αλλά προσήχθησαν την επόμενη ήμερα ενώ έβγαιναν από κατηλειμμένο χώρο, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά και ενισχύει την πεποίθηση των συνηγόρων ότι πρόκειται για φρονηματικές διώξεις.

 
Η συνήγορος υπεράσπισης Β. Γιαννακοπούλου στην αρχή της συνεδρίας ανέπτυξε την επιχειρηματολογία της λέγοντας ότι είναι «αντισυνταγματική η έκδοσή τους, υπάρχουν αντιφάσεις στο Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης ενώ τόνισε ότι είναι «υπέρμετρη η βλάβη που θα υποστούν σε σχέση με το βάρος των κατηγοριών αν εκδοθούν»
 
Ο τρίτος συνήγορος, Κώστας Παπαδάκης υπογράμμισε ότι «καταπατάται η αρχή του διττού αξιοποίνου, καθώς το έγκλημα που περιγράφεται στο ιταλικό δίκαιο δεν υπάρχει στο ελληνικό. Το ποινικό δίκαιο βασίζεται στην ατομική ευθύνη και όχι στη συλλογική, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των 5. Η συλλογική ευθύνη είναι ανεπίτρεπτη.
Μεταξύ των μαρτύρων υπεράσπισης που κατέθεσαν ήταν : ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γ. Σταθόπουλος και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, ο νυν ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής, ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Δ. Σαραφιανός, το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Π. Βαϊνάς, ο πρώην πρόεδρο του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος, ο Γ. Τόλιος, η Δέσποινα Κουτσούμπα Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής και ο Χρήστος Κάτσικας.

Οι μάρτυρες υπεράσπισης έκαναν λόγο για ξεκάθαρη παραβίαση δημοκρατικών δικαιωμάτων και της εθνικής κυριαρχίας, καθώς και μείωση της αξιοπιστίας του ελληνικού δικαίου.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η κατάθεση του Νίκου Χουντή, ο οποίος έκανε αναφορά σε συγκεκριμένες συστάσεις της Ευρωβουλής προς την Κομισιόν ως προς τις βελτιώσεις στη χρήση του ευρωεντάλματος. 
 
Ακόμη, ο ευρωβουλευτής παρουσίασε στοιχεία από έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου το 2014 για συστάσεις στην Κομισιόν, σύμφωνα με τα οποία από τα 54.689 ευρωεντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν κατά την περίοδο 2005-2009, εκτελέστηκαν μόλις τα 11.630 για λόγους:Μη τήρηση δικονομικών δικαιωμάτων των κατηγορουμένων, εικαζόμενη κατάχρηση ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης από κράτη μέλη και μη εφαρμογή της αναλογικότητας.

Στη συνέχεια, ο Αλέκος Αλαβάνος σημείωσε ότι   το άρθρο 8 του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης αναφέρει ότι έκδοση υπάρχει μόνον όταν η κατηγορία είναι αξιόπιστη, πράγμα που δεν συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση. 

Σύμφωνα με τους συνηγόρους, κατατέθηκαν 171 ψηφίσματα υπέρ των 5 αγωνιστών στο Συμβούλιο Εφετών.  

Αύριο, Παρασκευή στις 9:00 η απόφαση του Εφετείο για τους 2 εκ των 5 εκζητούμενων φοιτητών. Στις 10 ξεκινάει η συνεδρίαση για τους 2 επόμενους. Ο Εισαγγελέας τάχθηκε υπέρ της έκδοσης. 


Στο πλευρό των φοιτητών αλληλέγγυοι

Πλήθος αλληλέγγυων  βρεθηκε έξω από το Εφετείο Αθηνών, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση για την υπόθεση της έκδοσης των πέντε φοιτητών. 

Παράλληλα, σε στάση εργασίας προχώρησαν οι εργαζόμενοι στον Δήμο Αγίας Παρασκευής σε συμπαράσταση στους διωκόμενους φοιτητές, που είναι δημότες της περιοχής.

Σε συγκέντρωση συμπαράστασης κάλεσε και η ΑΔΕΔΥ έξω από το Εφετείο Αθηνών.

Αυτό είναι το κείμενο των πέντε εκζητούμενων από τις ιταλικές αρχές