της Νεφέλης Τσιάπου

Επί τρεις μέρες, 7,8 και 11 Ιανουαρίου, εξετάστηκε το ζήτημα της έκδοσης ή μη των πέντε φοιτητών στην Ιταλία.

Οι εισαγγελικές αρχές του Μιλάνου ζητούσαν την έκδοσή τους, με βάση ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, με την κατηγορία ότι «εθεάθησαν» να συμμετέχουν σε επεισόδια, κατά τη διάρκεια της πορείας της Πρωτομαγιάς στο Μιλάνο, στη διαδήλωση «Νο Εxpo». Οι φοιτητές δεν συνελήφθησαν στη διαδήλωση, αλλά προσήχθησαν την επόμενη μέρα, ενώ έβγαιναν από κατηλειμμένο χώρο, γεγονός που δημιούργησε εύλογες απορίες, ενισχύοντας την πεποίθηση των συνηγόρων ότι επρόκειτο για φρονηματικές διώξεις.

Συγκινητικά γεμάτη ήταν η αίθουσα του Εφετείου και τις τρεις μέρες, όπου κόσμος, κατά κύριο λόγο φοιτητές, είχαν συγκεντρωθεί για να στηρίξουν τους πέντε φοιτητές. Ταυτόχρονα, κόσμος γέμιζε τον δρόμο μπροστά από το κτήριο, απαιτώντας τη μη έκδοση των φοιτητών.

Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα ειρηνικό. Μικροεντάσεις μεταξύ του Προεδρείου, των μαρτύρων, αλλά και των συνηγόρων υπήρξαν, κυρίως την πρώτη και τη δεύτερη μέρα.

Κατάλοιπο φασιστικής περιόδου


Οι πέντες φοιτητές αντιμετωπίζουν κατηγορίες, που κατά τον ιταλικό νόμο επισύρουν ποινές οκτώ έως 15 ετών κάθειρξης, ενώ την ίδια στιγμή τα αντίστοιχα αδικήματα στην Ελλάδα είναι πλημμελήματα.

Σύμφωνα με τη μία εκ των συνηγόρων των φοιτητών, Γιάννα Κούρτοβικ, ο νόμος για την τέλεση βιαιοπραγιών στην Ιταλία αποτελεί κατάλοιπο της φασισιτικής περιόδου και ανασύρθηκε κυρίως μετά τα γεγονότα της Γένοβας, το 2001.
 

Οι συνήγοροι τόνισαν κατά τις συνεδριάσεις ότι η έκδοση είναι αντισυνταγματική. Συγκεκριμένα η Β. Γιαννακοπούλου είπε χαρακτηριστικά ότι «όταν ψηφίστηκε το ευρωπαϊκό ένταλμα, ο τότε υπουργός δικαιοσύνης διαβεβαίωνε ότι δεν θα εφαρμοστεί για έλληνες πολίτες». Ο Κ. Παπαδάκης, δεύτερος συνήγορος,  έκανε σαφές μεταξύ άλλων ότι «καταπατάται η αρχή της αναλογικότητας και κινδυνεύει το δικαίωμα της συνάθροισης. Δεν διασφαλίζεται η αρχή της αναλογικότητας της ποινής, καθώς τα αντίστοιχα αδικήματα στην Ελλάδα είναι πλημμελήματα (διατάραξη κοινής ειρήνης), διώκονται με δύο έως πέντε χρόνια φυλάκιση με αναστολή».


Στοχοποίηση των Ελλήνων
 

Η τρίτη συνήγορος, Γιάννα Κούρτοβικ σημείωσε τη δεύτερη μέρα ότι η διεκδίκηση των αιτημάτων δεν θεωρείται αντικοινωνική συμπεριφορά. Επίσης, η ίδια σημείωσε ότι υπάρχει ζήτημα ιθαγένειας αφού καταδικάζονται πέντες Έλληνες από τους έξι που συνελήφθησαν, ενώ από την ιταλική πλευρά δικάζονται πέντε άτομα από τους 300 που είχαν συλληφθεί. Η Κούρκοβικ είπε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει στοχοποίηση των Ελλήνων.
 
Πλήθος πολιτικών προσώπων και μη συμμετείχαν στη διαδικασία για να καταθέσουν υπέρ των φοιτητών. Χαρακτηριστικά, μεταξύ των μαρτύρων περιλαμβάνονταν:  ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γ. Σταθόπουλος και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, ο νυν ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής, ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Δ. Σαραφιανός, το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Π. Βαϊνάς, ο πρώην πρόεδρο του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος, η Δέσποινα Κουτσούμπα Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, ο Χρήστος Κάτσικας, η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής, Σοφία Σακοράφα,  ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Δ. Σαραφιανός, ο Άγγελος Χάγιος, μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ο Κώστας Ήσυχος, μέλος της Λαϊκής Ενότητας.
 
Πολλές καταθέσεις ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες. 
 
Βαρύνουσας σημασίας ήταν η κατάθεση του Νίκου Χουντή, την πρώτη μέρα, ο οποίος έκανε αναφορά σε συγκεκριμένες συστάσεις της Ευρωβουλής προς την Κομισιόν ως προς τις βελτιώσεις στη χρήση του ευρωεντάλματος. 
 
Ακόμη, ο ευρωβουλευτής παρουσίασε στοιχεία από έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου το 2014 για συστάσεις στην Κομισιόν, σύμφωνα με τα οποία από τα 54.689 ευρωεντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν κατά την περίοδο 2005-2009, εκτελέστηκαν μόλις τα 11.630 για λόγους: Μη τήρηση δικονομικών δικαιωμάτων των κατηγορουμένων, εικαζόμενη κατάχρηση ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης από κράτη μέλη και μη εφαρμογή της αναλογικότητας.
 
Σημαντική ακόμη ήταν η κατάθεση της Σοφίας Σακοράφα, η οποία κατέκρινε το Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης κάνοντας λόγο για μεγάλα κενά και παραλείψεις. Ωστόσο η ευρωβουλευτής εκτίμησε ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Ιταλίας δεν θα διαταραχθούν.
 
 

Επιστολή του Μανώλη Γλέζου
 

Επιστολή συμπαράστασης έστειλε και ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος είναι διατεθειμένος να καταθέσει υπέρ τους.
 
Η πλειοψηφία των μαρτύρων έκανε λόγο για ολική καταστροφή της ζωής των νεαρών φοιτητών, αφού όπως είπε ο Δ. Σαραφιανός «η βλάβη δεν επανορθώνεται».
Σύμφωνα με τα λεγόμενα των φοιτητών, δεν έδωσαν καμία κατάθεση αλλά μόνο τα στοιχεία τους και το DNA, κατά τη σύλληψή τους την επόμενη μέρα της διαδήλωσης από την Ιταλική αστυνομία.
 
Επίσης, μερικοί εκ των φοιτητών δήλωσαν ότι όταν τους συνέλαβαν στην Ελλάδα, κατάσχεσαν προσωπικά τους αντικείμενα όπως: πολιτικά αφισάκια, αντιασφυξιογόνος μάσκες, μία μαύρη περούκα και έντυπο υλικό. 
 
Αναφέρεται ότι μόνο ένας εκ των τριών εισαγγελέων τάχθηκε κατά της έκδοσης των φοιτητών, ενώ οι υπόλοιποι ήταν υπέρ.  «Δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να βρίσκομαι στη θέση των παιδιών και των οικογενειών τους», είπε χαρακτηριστικά ο Εισαγγελέας της Πέμπτη, και ευχήθηκε, αν εκδοθούν, να αθωωθούν.
 
Σύμφωνα με τους συνηγόρους, κατατέθηκαν 171 ψηφίσματα υπέρ των 5 αγωνιστών στο Συμβούλιο Εφετών.  
 
Οι Εφέτες αρνήθηκαν την εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος της εισαγγελίας Μιλάνου που ζητούν να δικάσουν τους φοιτητές για τα επεισόδια κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο Μιλάνο την Πρωτομαγιά, με αφορμή τα εγκαίνια της EXPO 2015, αλλά και την άρση των περιορισμών δρομολογώντας ουσιαστικά τις διαδικασίες ώστε οι φοιτητές να δικαστούν στην Ελλάδα για όσα τους καταλογίζουν οι ιταλικές αρχές.
 
Σύμφωνα με τα λεγόμενα μίας εκ των συνηγόρων, η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών για τη μη έκδοση των πέντε φοιτητών, δίνει τη δυνατότητα ασυλίας των φοιτητών στην Ελλάδα. Όμως, εφόσον οι φοιτητές ταξιδέψουν σε άλλη χώρα της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Ένταλμα σύλληψης θα ισχύει.  Για να μπορέσει να προχωρήσει η υπόθεση, θα πρέπει να ξεκινήσει η δίκη στην Ιταλία όπου θα αποφασιστεί αν αποδέχονται την πρόταση του Εφετείου Αθηνών. 


Στάση εργασίας

Πλήθος αλληλέγγυων  βρέθηκε έξω από το Εφετείο Αθηνών, και τις τρεις μέρες,
 
Παράλληλα, σε στάση εργασίας προχώρησαν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στον Δήμο Αγίας Παρασκευής σε συμπαράσταση στους διωκόμενους φοιτητές, που είναι δημότες της περιοχής.
 
Σε συγκέντρωση συμπαράστασης είχε καλέσει και η ΑΔΕΔΥ έξω από το Εφετείο Αθηνών, την Πέμπτη.


Κατάληψη στην ΑΣΟΕΕ 

Σε κατάληψη στο κτήριο της ΑΣΟΕΕ προχώρησε την Παρασκευή ομάδα αλληλέγγυων, ζητώντας να μην εκδοθούν στην Ιταλία οι φοιτητές.


Η υπόθεση δεν έχει τελειώσει, έχει ακόμη μεγάλο δρόμο μπροστά της. Όμως, ένα μεγάλο, θετικό βήμα έγινε.