Σε κοινή συνάντηση των εκπροσώπων τους τη Δευτέρα στα γραφεία του ΔΣΑ (συμμετείχαν οι Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας, Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών, Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών), κρίθηκε ότι η τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο εν λόγω προσχέδιο συνιστά ουσιαστικά δήμευση του εισοδήματος των επιστημόνων-ελεύθερων επαγγελματιών, συνυπολογιζομένων των λοιπών φοροδοτικών τους υποχρεώσεων (ΦΠΑ, φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης κλπ).


Εισφοροδοτική επιδρομή

«Η εισφοροδοτική επιδρομή που επιχειρείται με το συγκεκριμένο προσχέδιο νόμου οδηγεί σε μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα μεγάλου αριθμού του ενεργού πληθυσμού των ελευθέρων επαγγελματιών-επιστημόνων, καθιστά δε παντελώς επισφαλή την ήδη κλονισμένη εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και συμβάλλει ευθέως στην ενίσχυση των ‘γκρίζων’ ζωνών της οικονομίας» υποστηρίζουν οι επιστημονικούς φορείς.

Μιλούν για κατάσταση «οριακή για τη συντριπτική πλειοψηφία των ενεργών ασφαλισμένων επιστημόνων, οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις. Οι προτάσεις της κυβέρνησης ενισχύουν την αδυναμία αυτή και καταστρέφουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας, βασικό τμήμα της οποίας αποτελούν οι επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες».

Οι επιστημονικοί φορείς της χώρας ζητούν από την κυβέρνηση να αποσύρει τις επίμαχες διατάξεις και να ξεκινήσει έναν ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο από μηδενική βάση.

Πορεία προς το υπουργείο Εργασίας

Καλούν και όλους τους επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες να συμμετάσχουν στην κοινή πορεία προς το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τη Βουλή, την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι, με αφετηρία τα γραφεία του ΔΣΑ (Ακαδημίας 60).

Την Παρασκευή σε νέα συνάντησή τους, στις 11 το πρωί στα γραφεία του ΤΕΕ, οι φορείς θα επανεξετάσουν τη στάση τους με βάση τα δεδομένα που θα προκύψουν.