Ένα τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια από το 2010 σημειώθηκε στην Αθήνα την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου.  Μαζική ήταν η ανταπόκριση εργαζομένων, επιστημόνων και επαγγελματιών στο κάλεσμα σωματείων, συνδικαλιστικών φορέων και πολιτικών οργανώσεων. Μεγάλες συγκεντρώσεις και στις μεγαλύτερες σε ολόκληρη τη χώρα.

Επεισόδια σημειώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, όταν ξεκίνησε συμπλοκή μεταξύ μπλοκ διαδηλωτών και αστυνομίας, με ρίψεις χημικών και μολότοφ


Συνεχίζουμε μέχρι την τελική νίκη, δήλωσε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Να πάρει πίσω η κυβέρνηση την πρόταση για το ασφαλιστικό, κάλεσε την κυβέρνηση η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. Για οργή του κόσμου για τη σκόπιμη εξαπάτησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Η γενική απεργία της Πέμπτης έφερε πρωτοφανή πολιτικό και κοινωνικό σεισμό στη χώρα» τόνισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος εκτιμά ότι «το 2016 θα είναι χρονιά ανατροπής»


Tρεις μεγάλες κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη

Τρεις μεγάλες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη το πρωί της Πέμπτης στο πλαίσιο της 24ωρης Γενικής Απεργίας ενάντια στο ασφαλιστικό σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει το alterthess,gr, οι αντιπροσωπείες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, η ΕΔΟΘ, σωματεία και συνδικάτα συγκεντρώθηκαν έξω από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Σωματεία, συλλογικότητες και οργανώσεις της αριστεράς συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα, πραγματοποίησαν πορεία προς το ΕΚΘ, όπου και συνέχισαν με την κεντρική πορεία.

Χαρακτηριστικό της συγκέντρωσης η ένταση που υπήρξε μεταξύ μελών του κινήματος ενάντια στο χρυσό αλλά και σωματείων με τους μεταλλωρύχους της Ελληνικός Χρυσός, ένταση που εκτονώθηκε στη συνέχεια με την διάσπαση της πορείας: στη συμβολή των οδών Ιασωνίδου και Εγνατία το μπλοκ των μεταλλωρύχων με αυτό του ΕΚΘ, της ΕΔΟΘ και των εργαζομένων του ΟΑΣΘ απομονώθηκε και αναγκάστηκε να στρίψει προς τα δυτικά, ενώ ο βασικός κορμός της πορείας κατευθύνθηκε  προς την Καμάρα.

Την ίδια ώρα, πορεία από το Άγαλμα Βενιζέλου πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στο κέντρο της πόλης με κατάληξη το ΥΜΑΘ, ενώ από την Περιφέρεια ξεκίνησαν αυτοαπασχολούμενοι, επαγγελματίες οδηγοί και άλλες κατηγορίες πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία προς το Υπουργείο.


Λάρισα: Πολλές χιλιάδες στις συγκεντρώσεις

Παρέλυσε σήμερα η Λάρισα, καθώς όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι συμμετείχαν μαζικά στις δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες και στις δύο συγκεντρώσεις πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας- μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών- δυναμική ήταν η παρουσία αγροτών, τόσο από το μπλόκο της Νίκαιας, όσο και από το μπλόκο των Τεμπών, ενώ το «παρών» έδωσαν και περίπου 20 τρακτέρ- δεν μετακινήθηκαν περισσότερα προκειμένου να υπάρχει ο χώρος να σταθεί το πλήθος των πολιτών που συμμετείχαν στην συγκέντρωση- που με μαύρες σημαίες και συνεχή κορναρίσματα έδιναν τον τόνο στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας κατά της κυβερνητικής πολιτικής, της ασφαλιστικής και φορολογικής μεταρρύθμισης.

Χιλιάδες στους δρόμους του Βόλου

Στο λιμάνι συγκεντρώθηκαν χιλιάδες Βολιώτες από όλους τους τομείς παραγωγής και στην συνέχεια, μετά της ομιλίες, πραγματοποιήθηκε πορεία χιλιομέτρων στις κεντρικές λεωφόρους, μέχρι και το κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στην πορεία συμμετείχαν βιομηχανικοί εργάτες, αγρότες από το μπλοκο των Μικροθηβών και το Πήλιο, ελεύθεροι επαγγελματίες, εκπαιδευτικοί, έμποροι και κάθε είδους εργαζόμενοι.Την ίδια ώρα εκατοντάδες αλιείς είχαν αποκλείσει το λιμάνι του Βόλου με τα καΐκια τους.

Στον Βόλο παρέλυσαν σήμερα και οι αστικές συγκοινωνίες και έκλεισαν όλα τα καταστήματα της πόλης.

Παράλληλα το ΠΑΜΕ σε μία ξεχωριστή συγκέντρωση στην πλατεία Πανεπιστημίου, πραγματοποίησε την δική του πορεία στο κέντρο του Βόλου.

Μεγάλες συγκεντρώσεις σε Τρίπολη και Σπάρτη

Εντυπωσιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν από το Εργατικό κέντρο Αρκαδίας στην κεντρική πλατεία Τρίπολης και από το ΠΑΜΕ στην πλατεία Πετρινού, ενώ πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις σε όγκο και παλμό έχουμε αυτή την ώρα σε εξέλιξη στην Σπάρτη.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στην Τρίπολη οι συγκεντρώσεις ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, με το σύνολο των καταστημάτων κλειστό, ομοίως και τα καφέ, ακόμα και τα περίπτερα έχουν βάλει λουκέτο. Οι απεργοί της πλατείας Πετρινού μετά την συγκέντρωση έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης με τρακτέρ να προπορεύονται. Στην κεντρική πλατεία Τρίπολης υπήρχε πάγκος που μοίραζε καφέ και τσάι στους απεργούς, οι οποίοι μετά τις ομιλίες, με λεωφορεία που διέθεσε δωρεάν το ΚΤΕΛ Αρκαδίας, έχουν φτάσει στα διόδια Νεστάνης, μαζί με τα ταξί ενισχύοντας το αγροτικό μπλόκο.

Στην Σπάρτη περισσότερα από τετρακόσια τρακτέρ και πάρα πολλά αγροτικά αυτοκίνητα μπήκαν στην πόλη συμμετέχοντας στην απεργιακή κινητοποίηση και την συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου στο πάρκο του ΟΤΕ, όπου είχαν φτάσει και οι οδηγοί ταξί και φορτηγών, αλλά και οι υπόλοιποι απεργοί.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έχει γίνει στην πόλη με τα καταστήματα και τα καφέ κλειστά, ενώ μεγάλη για τα δεδομένα της περιοχής ήταν και η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία.

Μαζικές κινητοποιήσεις στην Ήπειρο

Μαζικές συγκεντρώσεις και πορείες, πραγματοποιήθηκαν από τις 10 το πρωί σε όλες τις πόλεις της Ηπείρου, ενώ στα μπλόκα των αγροτών προστέθηκε ακόμη ένα, στην παλιά εθνική οδό Ηγουμενίτσας-Ιωαννίνων στο ύψος του Βουτσαρά.

Χιλιάδες διαδηλωτές από όλους τους επαγγελματικού χώρους, συνδικαλιστικές οργανώσεις, φορείς και κόμματα, τρακτέρ φορτηγά ,ταξί και λεωφορεία, έχουν μπλοκάρει το κέντρο των Ιωαννίνων από τις 11 το πρωί, ενώ όλες οι επιχειρήσεις ακόμη και οι καφετέριες είναι κλειστές.

Από 4 διαφορετικά σημεία της πόλης στη Πρέβεζα, ξεκίνησαν τις 10 το πρωί οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και στην συνέχει ακολούθησαν πορείες στο κέντρο της πόλης μαζί με τα τρακτέρ. Στην 'Αρτα ,η πορεία του πραγματοποίησε Εργατικό Κέντρο κατέληξε στο μπλόκο των αγροτών στην παλιά γέφυρα που παρέμεινε κλειστή από χθες το απόγευμα και άνοιξε μόνο για μισή ώρα το πρωί προκειμένου να περάσουν οι απεργοί.