Το στίγμα της επίσκεψης στην Αθήνα, έδωσε η Ντ. Νουί κατά τις  συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τις διοικήσεις των τραπεζών τη Δευτέρα.

Η Νουί ξεκαθάρισε ότι συμμερίζεται τον προβληματισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Μάριο Ντράγκι για τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση και στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, αλλά και το ενδεχόμενο επανόδου της χώρας σε περίοδο αβεβαιότητας.

Η Ντ. Νουί συναντήθηκε χθες το μεσημέρι με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και ακολούθησε συνάντηση με τον Ευ. Τσακαλώτο, κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, η επικεφαλής του SSM αναφέρθηκε στις εκκρεμότητες που υπάρχουν σε επίπεδο νομοθετικού πλαισίου, κυρίως στο μέτωπο των κόκκινων δανείων.

Ακολούθησε το απόγευμα η συνάντηση με τις διοικήσεις των τραπεζών Πειραιώς, Alpha Bank, Εθνική, Eurobank και Attica Bank κατά την οποία έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα του τραπεζικού κλάδου, ενώ σήμερα η Νουί θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και θα ενημερωθεί πιο αναλυτικά από την ελληνική εποπτική αρχή για τα θέματα του κλάδου.


Ζήτησε επιτάχυνση

Και στις επαφές με τους τραπεζίτες, η επικεφαλής του SSM αναφέρθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης των αναγκαίων κινήσεων για την ενεργότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Επίσης για το ζήτημα της ρευστότητας, σημείωσε ότι είναι ισχνή και τα βήματα απεξάρτησης από το ευρωσύστημα, ειδικά δε από τον ELA, είναι μάλλον αργά, ως αποτέλεσμα της καθυστέρησης στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και στην επιστροφή καταθέσεων.

Η Νουί ζήτησε από τους τραπεζίτες να εντείνουν τις προσπάθειες στο μέτωπο των επισφαλειών και με γοργό ρυθμό, για να διατηρηθεί η κεφαλαιακή θωράκιση του κλάδου που επιτεύχθηκε με την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση. Η επικεφαλής του SSM παρουσίασε επίσης τους στόχους της εποπτικής αρχής για το 2016 σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.