Ο Α. Τσίπρας ζήτησε  να ενημερωθεί για όσα συζητήθηκαν και ανακοινώθηκαν από τη γερμανίδα καγκελάριο και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, σχετικά με σχέδιο ανάμειξης του ΝΑΤΟ στον έλεγχο των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο.

Λίγο μετά την επικοινωνία, η Κομισιόν τοποθετήθηκε σχετικά δια στόματος του εκπροσώπου της, Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος ανέφερε ότι η απόφαση ανήκει στο ίδιο το ΝΑΤΟ σε σχέση με την ευκαιρία και τους τρόπους της ενδεχόμενης εμπλοκής του.

 
Ο ίδιος ωστόσο πρόσθεσε πως η Επιτροπή χαιρετίζει όλες τις συζητήσεις που αφορούν πιθανά μέτρα αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, διάσωσης ανθρώπινων ζωών και διαχείρισης των προσφυγικών ροών και των εξωτερικών συνόρων.


«Δέκα χλμ παράδεισος για διακινητές»


Ο Μ. Σχοινάς παρατήρησε ακόμη ότι «τα 10 χιλιόμετρα που χωρίζουν την Ελλάδα και την Τουρκία δεν μπορούν να είναι παράδεισος για διακινητές».

Νωρίτερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, είχε δηλώσει ότι ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές, στη διάρκεια της επικοινωνίας με την Α. Μέρκελ ότι η οποιαδήποτε εμπλοκή του ΝΑΤΟ θα αφορά τα τουρκικά χωρικά ύδατα και δεν θα πρέπει να θίγει με κανέναν τρόπο τα κυριαρχικά δικαιώματα.

Η γερμανίδα καγκελάριος μετέβη στην Άγκυρα τη Δευτέρα και στις κοινές δηλώσεις με τον Αχμέτ Νταβούτογλου φάνηκε η πρόθεση των δύο χωρών να εμπλακεί το ΝΑΤΟ στον έλεγχο των προσφυγικών ροών τόσο στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία όσο και στο Αιγαίο.


Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ θα μελετήσει σοβαρά αρωγή στο προσφυγικό


«Η κρίση των προσφύγων και των μεταναστών είναι ένα σοβαρό θέμα ανησυχίας για όλους εμάς και πιστεύω συνεπώς ότι θα μελετήσουμε πολύ σοβαρά το αίτημα αρωγής της Τουρκίας και άλλων συμμάχων για να δούμε πώς μπορεί το ΝΑΤΟ να τους βοηθήσει στη διαχείριση της κρίσης» τόνισε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ από τις Βρυξέλλες.

Από τις κοινές περιπολίες… στο ΝΑΤΟ

Η εξέλιξη βάζει τέλος στις συζητήσεις περί κοινών περιπολιών στο Αιγαίο, που απέρριπταν τόσο η Αθήνα όσο και η Άγκυρα.

Οι δύο ηγέτες δεν διευκρίνισαν ποια μορφή θα έχει η ανάμειξη που θα επιδιώξουν, απλώς ο Αχμέτ Νταβούτογλου περιορίστηκε να αναφερθεί «στις δυνατότητες επιτήρησης του ΝΑΤΟ στη μεθόριο και το Αιγαίο».