Οι ύποπτοι συνελήφθησαν όλοι στην πόλη Nynashamn, 50 περίπου χιλιόμετρα νότια της Στοκχόλμης και, όπως αναφέρει συγκεκριμένα η εφημερίδα Aftonbladet, σε βάρος τους ασκήθηκαν διώξεις για προετοιμασία και υποκίνηση σε επιθέσεις και εμπρησμούς. 

Η Αστυνομία δεν επιβεβαίωσε επίσημα πως στόχος των εγκληματικών σχεδιασμών των συγκεκριμένων ατόμων ήταν οι πρόσφυγες, ωστόσο, οι μαζικές συλλήψεις που έρχονται δυο περίπου εβδομάδες μετά τις τυφλές επιθέσεις εθνικιστών κατά «ξένων» στον σιδηροδρομικό σταθμό της Στοκχόλμης, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για το ότι οι Αρχές επιχειρούν να «ξεκαθαρίσουν» την κατάσταση, μη αφήνοντας περαιτέρω περιθώρια ανάπτυξης τέτοιων φαινομένων. 

Υπενθυμίζεται πως η Σουηδία, παρότι συγκαταλέγεται στις χώρες εκείνες που φημίζονται τόσο για την φιλελεύθερη πολιτική τους όσο και για τις κάθε είδους διευκολύνσεις που παρείχε στους πρόσφυγες, τους τελευταίους μήνες έχει αρχίσει να κινείται σε πιο δεξιές επιλογές κάτω από την πίεση που ασκεί το ακροδεξιό κόμμα των «Σουηδών Δημοκρατών», το οποίο, σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, εμφανίζεται ως το πλέον δημοφιλές. 

Παράλληλα, σημειώνεται πως είναι η χώρα της Ευρώπης που έχει δεχθεί τους περισσότερους πρόσφυγες ανά κάτοικο, δηλαδή σε αναλογία με τον πληθυσμό της, και, μετά τη Γερμανία, εκείνη με τα περισσότερα αιτήματα χορήγησης ασύλου μέσα στο 2015.

Στη φωτογραφία του άρθρου εικονίζονται περιπολικά να φρουρούν προσωρινά καταλύματα προσφύγων στο Boliden, υπό τον φόβο επιθέσεων από εθνικιστικά και λοιπά εγκληματικά στοιχεία.