Oι βομβαρδισμοί που εξαπολύει η πολεμική αεροπορία της Ρωσίας στη Συρία με στόχο τη στήριξη της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ και των δυνάμεων που πρόσκεινται σε αυτή «επιδεινώνουν» μια κατάσταση ήδη τραγική, την οποία βιώνουν οι άμαχοι πληθυσμοί, ενώ θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των προσφύγων που θα επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα της Ευρώπης, κατήγγειλε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Ως άμεση επίπτωση της ρωσικής στρατιωτικής εκστρατείας, το αιμοδιψές καθεστώς Άσαντ κερδίζει έδαφος, η μετριοπαθής συριακή αντιπολίτευση χάνει έδαφος και χιλιάδες επιπλέον πρόσφυγες εγκαταλείπουν την χώρα με κατεύθυνση την Τουρκία και την Ευρώπη» συνέχισε ο Ντόναλντ Τουσκ. 

Οι επικριτικές δηλώσεις του Τουσκ ακολουθούν εκείνες της Άνγκελα Μέρκελ σε παρόμοιο ύφος, που προκάλεσαν την οργή του Κρεμλίνου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, ο οποίος ανέφερε «οι ρωσικές δραστηριότητες στο Χαλέπι και την περιοχή κάνουν πολύ δύσκολο το γεγονός να καθίσουμε στο τραπέζι και να έχουμε σοβαρές συνομιλίες για επίλυση της κρίσης».

Από την πλευρά του, πάντως, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι η Μόσχα κατέθεσε στις ΗΠΑ συγκεκριμένο σχέδιο για την επίλυση της κρίσης στη Συρία.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει την πρόταση, τονίζοντας για άλλη μια φορά πως οι βομβαρδισμοί έχουν ως στόχο τις βάσεις του ISIS.