Προσερχόμενος στις εργασίες της συνόδου των υπουργών Άμυνας, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε «όλοι κατανοούμε την ανησυχία και όλοι βλέπουμε την ανθρώπινη τραγωδία», υπογραμμίζοντας ότι οι συζητήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε απόφαση για τη χρήση των εναέριων ή θαλάσσιων μέσων για την αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών προσφύγων, σύμφωνα με το Associated Press.

Η πρόταση που προήλθε από την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, οι οποίοι την Δευτέρα στην συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη συμφώνησαν να ζητήσουν την βοήθεια της Συμμαχίας.

Παρά την δήλωση του υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτε Σταϊνμάγερ, σύμφωνα με την οποία το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αναλάβει ρόλο στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, η Ανγκελα Μέρκελ τόνισε πως «Θα εκμεταλλευτούμε τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για να συζητήσουμε τις δυνατότητες και σε ποιο βαθμό το ΝΑΤΟ μπορεί να βοηθήσει όσον αφορά την επιτήρηση στη θάλασσα προκειμένου να υποστηριχθεί το έργο της Frontex και της τουρκικής ακτοφυλακής».

Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε πως θα εξεταστεί σοβαρά η πρόταση της Τουρκίας και της Γερμανίας καθώς η κρίση των προσφύγων και των μεταναστών «είναι ένα σοβαρό θέμα ανησυχίας για όλους εμάς».

Αντιδρώντας στην πρόταση Τουρκίας και Γερμανίας, ο Αλέξης Τσίπρας, απάντησε πως δεν πρόκειται να επηρεαστούν τα ελληνικά χωρικά ύδατα της Ελλάδας από μια τέτοια εξέλιξη, καθώς μια πιθανή επέμβαση του ΝΑΤΟ θα αφορά μόνο τα τουρκικά χωρικά ύδατα.


Συνάντηση Δ. Βίτσα – διοικητή των Συμμαχικών Αεροπορικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ

Τον επικεφαλής της Διοίκησης Αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής και διοικητή των Συμμαχικών Αεροπορικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, πτέραρχο Frank Gorenc, είδε σήμερα, Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας ,Δημήτρης Βίτσας.
 
Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας ο Έλληνας ΥΠΕΘΑ, Πάνος Καμμένος στις Βρυξέλλες πριν τη σύνοδο υπουργών Άμυνας του NATO, όπου θα εξετασθεί η πρόταση Γερμανίας και Τουρκίας εμφανίστηκε θετικός αλλά κάτω από συγκεκριμένους όρους, λέγοντας συγκεκριμένα πως αν χρησιμοποιηθούν NATOϊκά πλοία τα τουρκικά σκάφη θα πρέπει να μένουν στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

«Η Ελλάδα μπορεί να δεχτεί την ανάμιξη του NATO για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στο Αιγαίο Πέλαγος, με προϋπόθεση όμως ότι ούτε η Ελλάδα ούτε Τουρκία θα ηγούνται της επιχείρησης», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος στις Βρυξέλλες, προσερχόμενος στην υπουργική σύνοδο του NATO όπου θα εξεταστεί η γερμανο-τουρκική πρόταση για ενεργοποίηση της Συμμαχίας.

Ο Πάνος Καμμένος τόνισε ότι αν χρησιμοποιηθούν NATOϊκά πλοία τα τουρκικά σκάφη θα πρέπει να μένουν στα τουρκικά χωρικά ύδατα και τα ελληνικά θα πρέπει να παραμένουν σε ελληνικά νερά.

Παράλληλα, επισήμανε ότι όλοι οι διασωθέντες από τη NATOϊκή επιχείρηση θα πρέπει να επαναπροωθούνται στην Τουρκία.

«Θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε συμμάχους που ανταποκρίνονται στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση», δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος χθες Τρίτη δήλωσε ότι το NATO θα εξετάσει «πολύ σοβαρά» τις προτάσεις για εμπλοκή του στην υπόθεση.