Σχεδόν εξοργισμένος αλλά και με προφανές το ειρωνικό του ύφος, μιλώντας από την Άγκυρα και κατά τη συνάντησή του με επάρχους της χώρας, είπε χαρακτηριστικά «Ω Αμερική, σε καμια περίπτωση δεν μπορείτε να μας υποχρεώσετε να αναγνωρίσουμε το PKK το PYD και το YPG, εμείς τους ξέρουμε καλά όλους αυτούς, εσείς όχι»…

«Εμείς λέμε στους αμερικανούς πως αυτοί είναι τρομοκρατική οργάνωση αυτοί μας απαντούν όχι, εμείς δεν τους θεωρούμε τρομοκράτες», είπε συγκεκριμένα και σε ένα ύφος που προφανώς δεν προσιδιάζει σε ηγέτη.

Ταυτόχρονα ο Ερντογάν κατηγόρησε ευθέως την Ουάσιγκτον για τη «θάλασσα αίματος» που προκάλεσε, επειδή ακριβώς αρνείται να αντιμετωπίσει τα μέλη του PYD ως τρομοκράτες καθώς το ένοπλο τμήμα του (ΥPG) είναι βασικός αρωγός στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

«Εμείς όλους αυτούς τους ξέρουμε καλά. Ξέρουμε και το Ισλαμικό Κράτος. Εσείς όμως δεν τους μάθατε ποτέ μέχρι σήμερα. Και επειδή ακριβώς δεν τους ξέρετε το αίμα κυλάει στην περιοχή» είπε μεταξύ άλλων για να καταλήξει: «Τι είδους συνεργασία είναι αυτή; Δεν υπάρχει εξήγηση».