«Καθώς είναι εγκλωβισμένος στα αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε, συνεχίζει την πολιτική της πόλωσης, του διχασμού και της εξαπάτησης», επισημαίνει η ΝΔ σε ανακοίνωσή της. 

Με την ανακοίνωσή της η ΝΔ κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «σήμερα είπε μία αλήθεια και πολλά ψέματα» και υποστηρίζει: «Αλήθεια είναι ότι έρχονται πολύ πιο δύσκολες μέρες. Και αυτό εξαιτίας, κυρίως, της ανεύθυνης και, τελικά, επικίνδυνης πολιτικής του. Ψέμα είναι όσα είπε για την εξωτερική πολιτική. Δηλώνει ικανοποιημένος, ενώ τον αγνοούν. Μένει 'έξω από το δωμάτιο', ενώ την ίδια ώρα, 'μέσα' άλλοι συζητούν θέματα υψίστης σημασίας για τη χώρα».

«Ούτε λέξη για τα πραγματικά προβλήματα»

Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Για τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας ούτε λέξη από τον Αλέξη! Μια από τα ίδια ακούσαμε και σήμερα από τον πρωθυπουργό. Εμμονή στις αδιέξοδες προτάσεις που αποδομούν το Ασφαλιστικό, 'προσκλήσεις διαλόγου' χωρίς περιεχόμενο και κούφια λόγια την ώρα που τα αδιέξοδα για την οικονομία και τη χώρα εντείνονται.

» Φυσικά και οι γνωστές κατασκευές για τους 'βαρβάρους', χωρίς τους οποίους δεν θα υπήρχαν επιχειρήματα ούτε για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.»

«Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε! Ο πρωθυπουργός, κάτω από την παλλαϊκή κατακραυγή για τα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησής του, επανέφερε το διάλογο-απάτη για να κάμψει τις αντιδράσεις του λαού» δήλωσε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Λογική υποκινούμενων αγώνων»

Ο Α. Τσίπρας «επανέφερε τη γνωστή άθλια λογική των υποκινούμενων αγώνων, προσπαθώντας μάλιστα να τους συνδέσει με τη νέα αναδιανομή του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, που κάνει η κυβέρνησή του, σε παλιά και νέα τζάκια, επιβεβαίωσε την υποταγή στους εκβιασμούς του κουαρτέτου για την αξιολόγηση και την εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου και επέλεξε να αντιπαρατεθεί με τον εύκολο αντίπαλο, τη ΝΔ και τα κόμματα, των οποίων συνεχίζει το έργο και που αγκαλιά ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, αγκαλιά στηρίζουν την ΕΕ, το ΔΝΤ, το κεφάλαιο, το σάπιο κράτος τους» πρόσθεσε.

Η ΔΗΜΑΡ σημείωσε: «Τώρα γνωρίζαμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει πάρει διαζύγιο από την ελπίδα που επαγγελόταν προεκλογικά. Μετά τη σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει πάρει οριστικά διαζύγιο και από την πραγματικότητα. Είναι αδιανόητο να μιλά η κυβέρνηση του Α. Τσίπρα για λαϊκισμό.

» Όσον αφορά για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, θεσμική εκτροπή είναι η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ και όχι η άρνηση συναίνεσης-συνενοχής στα κυβερνητικά σχέδια. Όσο για το περίφημο παράλληλο πρόγραμμα συνιστά εμπαιγμό για τους μη προνομιούχους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους άνεργους όταν μόνο από το ασφαλιστικό οι περικοπές που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση ξεπερνούν σωρευτικά τα 2 δισ. ευρώ ενώ οι δανειστές ζητούν και πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που αγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία.

» Είναι χαρακτηριστικό δε ότι ενώ οι αγρότες περίμεναν να ακούσουν κάτι συγκεκριμένο, έστω μία πρόταση καινούρια που θα άρει το αδιέξοδο, δεν άκουσαν απολύτως τίποτα. Είναι φανερό ότι η αδιαλλαξία της κυβέρνησης συνεχίζεται.»

«Σπέρνει σκιάχτρα»

Στην ομιλία Τσίπρα αναφέρθηκε και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος  Θεοδωράκης, μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ του κινήματος.

«Ο Α. Τσίπρας σπέρνει σκιάχτρα σε όλη τη χώρα. Είναι προφανές ότι θέλει να αποπροσανατολίσει την κοινωνία. Εχθρός βέβαια υπάρχει, αλλά ο εχθρός είναι ο εαυτός του και οι υπουργοί του που γαντζωμένοι στις καρέκλες τους αυτό που κάνουν είναι να κινούν τα νήματα για μια οικονομία της καταστροφής. Από την άλλη μιλούν με τους Ευρωπαίους, κουνούν συγκαταβατικά το κεφάλι αλλά δεν αποφασίζουν τίποτα στο εσωτερικό. Δεν έχουν σχέδιο και σπρώχνουν τη χώρα σε μια νέα παρακμή.«

Η Ένωση Κεντρώων υπογράμμισε ότι η ομιλία Τσίπρα στο Υπουργικό δείχνει ότι τα περί συναίνεσης που ζητούσε «ήταν λόγια του αέρα και ότι τώρα ο ίδιος ενώ είναι αντίθετή του όλη η κοινωνία, σχεδιάζει με αυταρχικό και αλαζονικό τρόπο να παραμείνει στην εξουσία. Όμως η Ένωση Κεντρώων του θυμίζει ότι έτσι φέρονται οι Τύραννοι λίγο πριν καταρρεύσουν.»