Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero, o Ίνιγκο Ερεχόν, δεύτερος στην ιεραρχεία των Podemos, απέκλεισε για ακόμα μια φορά την έναρξη συζητήσεων για σχηματισμό κυβέρνησης με τους Σοσιαλιστές αν δεν αποκλειστούν από τις διαπραγματεύσεις οι Ciudadanos.

«Oκτώ ημέρες μετά την απόφαση που έλαβε ο βασιλιάς της Ισπανίας να εμπιστευτεί στον Πέδρο Σάντσεθ το έργο σχηματισμού κυβέρνησης, φτάσαμε στο σημείο οπου θα πρέπει να επιλέξουμε», σημείωσε. Ο Ερεχόν είπε ότι και οι δύο επιλογές που μπορούν να κάνουν οι Σοσιαλιστές, να συμμαχήσουν είτε με το Podemos είτε με το Ciudadanos, «είναι απολύτως θεμιτές, όμως είναι ασύμβατες μεταξύ τους». Όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε πότε θα δεχτεί το κόμμα του να διαπραγματευτεί με το PSOE, απάντησε ότι οι Σοσιαλιστές θα πρέπει προηγουμένως «να επιλέξουν  τη μία ή την άλλη λύση».

Μετά της βουλευτικές εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου η Ισπανία έχει βρεθεί σε αδιέξοδο καθώς κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε την απαραίτητη πλειοψηφία για να κυβερνήσει μόνο του. Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι που ήρθε πρώτο με ποσοστό 28,7%, δεν κατάφερε να συμφωνήσει με κανένα από τα τρία άλλα κόμματα, τους Σοσιαλιστές που ήρθαν στη δεύτερη θέση, το Podemos που κατετάγη τρίτο και το μικρό, φιλελεύθερο Ciudadanos, που διαμήνυσαν ότι δεν θα έδιναν ψήφο εμπιστοσύνης σε μια δεξιά κυβέρνηση.

Τη Δευτέρα, ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πέδρο Σάντσεθ έστειλε στα κόμματα με τα οποία σκέφτεται να συνεργαστεί ένα κείμενο θέσεων της μελλοντικής κυβέρνησης σε θέματα παιδείας, απασχόλησης, καταπολέμηση των ανισοτήτων και για την «δημοκρατική αναγέννηση της χώρας». «Το κείμενο αυτό περιέχει πολλά θετικά στοιχεία», δήλωσε χθες ο ηγέτης του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας σημειώνοντας όμως ότι «η εμπιστοσύνη θα πρέπει να βασίζεται σε έργα και όχι σε λόγια».

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, El Pais