Τα εγκαίνια του διπλωματικού γραφείου της «Αυτόνομης Περιοχής Ροχάβα» στη Μόσχα, αποτελούν συμβολική ενέργεια, καθώς πραγματοποιούνται την ώρα που το Κρεμλίνο επιδιώκει να συμπεριλάβει τους Κούρδους της Συρίας στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της κρίσης, παρά τις έντονες αντιδράσεις που προβάλλει η Τουρκία.

«Πρόκειται για σημαντικό πολιτικό βήμα για τους Κούρδους της Συρίας και για ιστορική στιγμή για τον κουρδικό λαό» δήλωσε κατά τα εγκαίνια του γραφείου, σε προάστιο της Μόσχας, ο Μεράμπ Σαμόγιεφ.

«Η Ρωσία είναι σημαντικός πρωταγωνιστής στη Μέση Ανατολή. Και όχι μόνο πρωταγωνιστεί, αλλά γράφει και το σενάριο» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Σαμόγιεφ, πολλά από τα μέλη της κουρδικής αντιπροσωπείας που βρέθηκε στη Μόσχα για τα εγκαίνια σχετίζονται με το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), το μεγαλύτερο κουρδικό κόμμα της Συρίας.

Οικοδόμηση δεσμών με τη Ρωσία

Η διπλωματική αποστολή της Αυτόνομης Περιοχής Ροχάβα θα βοηθήσει στην οικοδόμηση οικονομικών, πολιτιστικών και άλλων δεσμών με τη Ρωσία, είπε από την πλευρά του ο Σενάμ Μοχάμεντ, ο συμπρόεδρος του Λαϊκού Συμβουλίου του Δυτικού Κουρδιστάν.

Η Ροχάβα, δηλαδή το Δυτικό Κουρδιστάν, δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένη οντότητα. Αποτελείται από τρεις συριακές επαρχίες, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Αντιπροσωπείες και σε Σουηδία και Γαλλία

«Ελπίζουμε ότι η αποστολή θα γίνει η φωνή της περιοχής μας» συνέχισε ο Μοχάμεντ. Ο ίδιος πρόσθεσε πως παρόμοιες διπλωματικές αντιπροσωπείες θα λειτουργήσουν σύντομα στη Σουηδία, τη Γαλλία και άλλες χώρες.

Οι ρωσικές αρχές δεν έχουν χορηγήσει διπλωματικό καθεστώς στην κουρδική αντιπροσωπεία.

Οι Κούρδοι της Συρίας είχαν αποκλειστεί από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της Γενεύης -που οδηγήθηκαν σε παταγώδη αποτυχία- μεταξύ του συριακού καθεστώτος και της αντιπολίτευσης, παρά τις προειδοποιήσεις της Μόσχας που εκτιμούσε ότι δεν θα δινόταν καμία λύση χωρίς τη συμμετοχή των Κούρδων.

Το PYD, το οποίο μάχεται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία, χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική οργάνωση» από την Άγκυρα που το θεωρεί παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Οι Κούρδοι έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να λειτουργήσουν διπλωματικές αποστολές τους στην Ουάσινγκτον, το Βερολίνο, το Παρίσι αλλά και σε πολλές αραβικές χώρες. Πέρσι εγκαινίασαν το πρώτο τέτοιο γραφείο τους, στο Ιρακινό Κουρδιστάν.