Όπως επεσήμανε ο καγκελάριος, η Αυστρία απέδειξε τον περασμένο χρόνο την προθυμία της να βοηθήσει και υποδέχθηκε πάνω από 90.000 πρόσφυγες, ωστόσο, είναι σαφές πως μόνο με μία κοινή ευρωπαϊκή τακτική μπορεί να δοθεί στους βρισκόμενους σε φυγή μία ευκαιρία για προστασία και ένταξη.

Ο κ. Φάιμαν σημείωσε ότι θα πρέπει να αποσαφηνιστεί πως δεν μπορούν μόνον τρεις χώρες (Αυστρία, Γερμανία, Σοηδία) να αντικαθιστούν σε αυτό το ζήτημα ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, σημείωσε πως θα πρέπει να ισχύσει και για τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ να υποδεχθούν όσους πρόσφυγες τους αναλογούν.

Ο Αυστριακός καγκελάριος υποστήριξε πως θα πρέπει να προετοιμαστεί και να εφαρμοστεί και ένα “Σχέδιο Β” το οποίο θα περιλαμβάνει τη δημιουργία προϋποθέσεων, στον τεχνικό τομέα και στον τομέα προσωπικού, στα σύνορα της Αυστρίας και στα σύνορα κατά μήκος της αποκαλούμενης Διαδρομής των Βαλκανίων. «Αυτό είναι αναγκαίο γιατί πρέπει να φέρουμε υπευθυνότητα» πρόσθεσε.

Όπως αποφασίστηκε στην πρόσφατη συνάντηση Κορυφής που είχαν στη Βιέννη η αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνασπισμού με τους τοπικούς κυβερνήτες των εννέα ομόσπονδων κρατιδίων και με εκπροσώπους δήμων και κοινοτήτων, η Αυστρία πρόκειται να χορηγήσει εφέτος άσυλο σε 37.500 πρόσωπα, ενώ έως το 2019 ο συνολικός αριθμός εκείνων στους οποίους θα χορηγηθεί άσυλο θα ανέλθει στις 127.500.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ