Μέσω της ιστοσελίδας του, το TSJ αναφέρει πως «το διάταγμα τέθηκε σε ισχύ από τη δημοσίευσή του και η νομιμότητά του, η εγκυρότητά του και η ισχύς του είναι αμετάκλητες, σύμφωνα με αυτά που προβλέπονται από το νόμο».

Το εν λόγω διάταγμα προβλέπει κυρίως ότι η κυβέρνηση μπορεί να προσφύγει στα μέσα των ιδιωτικών επιχειρήσεων (μεταφορές, διανομή) για «να εγγυηθεί την πρόσβαση» σε τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης, καθώς και τον έλεγχο του συναλλάγματος. Ο πρόεδρος Νικολά Μαδούρο, χαιρέτησε την απόφαση αυτή, λέγοντας πως «αυτό διευκολύνει πολύ το έργο που πρέπει να γίνει. Το Ανώτατο Δικαστήριο μίλησε, ο λόγος του είναι ιερός και πρέπει να γίνεται σεβαστός απ' όλους τους τομείς και όλους τους θεσμούς»

Υπενθυμίζουμε ότι το διάταγμα με το οποίο επιβάλλεται αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 60 ημέρες σε μια Βενεζουέλα σε πλήρη οικονομική κρίση λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, είχε ανακοινωθεί από τον Νικολάς Μαδούρο στις 15 Ιανουαρίου και μια εβδομάδα αργότερα είχε απορριφθεί από το κοινοβούλιο, στο οποίο την πλειοψηφία έχει πλέον η αντιπολίτευση.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο βουλευτής Χοσέ Γκέρα, υποστήριξε πως «το TSJ δεν μπορεί να νοσφισθεί τις αρμοδιότητες της νομοθετικής εξουσίας», προσθέτοντας ότι το Δικαστήριο πιστεύει ότι είναι ένα κράτος εν κράτει και νομίζει πως είναι υπεράνω της βούλησης του λαού».