«Είναι υπερβολικές οι εκτιμήσεις του για το δημοσιονομικό κενό και αποσκοπούν να δώσουν το κακό ρόλο στην ΕΕ ότι επιβάλλει μεγάλη λιτότητα, ενώ στην διαπραγμάτευση τα πράγματα δεν είναι τόσο φοβερά», τονίζουν κύκλοι της Κομισιόν, αναφερόμενοι σε άρθρο του Τόμσεν, στο οποίο τόνισε ότι χρειάζονται περικοπές συντάξεων για να «βγει» το πρόγραμμα.

Η εκπρόσωπος του Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιντχαρντ, σχολίασε την τοποθέτηση του Τόμσεν, επισημαίνοντας ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ζητούν την εφαρμογή του προγράμματος που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο και τίποτα παραπάνω.

«Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εργάζονται ακόμη πάνω σε ένα πακέτο μέτρων για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο. Η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει ένα πολύ σημαντικό πακέτο μέτρων για να ικανοποιήσει αυτούς τους στόχους. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν ότι αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι αυτό που συμφωνήθηκε στο μνημόνιο τον Αύγουστο», δήλωσε χαρακτηριστικά η Μπράιντχαρντ.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, τόνισε πως το ΔΝΤ είναι ξεκάθαρα μέρος του ελληνικού προγράμματος. «Οι διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές είναι σε εξέλιξη σε σχέση, για παράδειγμα, με τα στοιχεία για τη δημοσιονομική προσπάθεια. Οι θεσμοί αξιολογούν αυτά τα στοιχεία με βάση αυτά που συμφωνήθηκαν τον Αύγουστο, όταν υιοθετούσαμε το Μνημόνιο. Σε κάθε περίπτωση το ΔΝΤ είναι ξεκάθαρα μέρος της αξιολόγησης και η συνεργασία είναι στενή». Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση του πως το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο πρόγραμμα.