Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, ο Λαβρόβ δήλωσε ότι «χρειάζεται συνεργασία των στρατιωτικών επί του πεδίου, τόσο για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, όσο και για τα ζητήματα που συνδέονται με την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός».

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ αποκάλυψε ότι η Ρωσία είχε κάνει πρόταση συνεργασίας στην Ουάσιγκτον από την έναρξη των επιχειρήσεων της Μόσχας στη Συρία, αλλά οι ΗΠΑ δεν δέχτηκαν. Από την έναρξη των επιχειρήσεών μας στη Συρία (…) είχαμε προτείνει να αποκατασταθούν επαφές σε στρατιωτικό επίπεδο ανάμεσα στη Ρωσία και τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των Αμερικανών. Δυστυχώς οι ΗΠΑ απέφυγαν τη συνεργασία στη στρατιωτική σφαίρα. Πιστεύω πλέον πως συνειδητοποιούν ότι για να προχωρήσουμε προς μια διευθέτηση στη Συρία, δεν μπορούν πλέον να αποφεύγουν τις επαφές μεταξύ στρατιωτικών των δύο πλευρών».

Υπενθυμίζουμε ότι Ουάσινγκτον και Μόσχα ανακοίνωσαν τη νύχτα της Πέμπτης ότι θέλουν να τεθεί σε ισχύ μέσα σε μία εβδομάδα μια κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στους αντάρτες, οι οποίοι υποστηρίζονται από δυτικές δυνάμεις και αραβικές χώρες, και τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, που υποστηρίζονται από τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία.