Μιλώντας από το βήμα της 4ης Γενικής Συνέλευση του ΞΕΕ που οργανώνεται στα περιθώρια της έκθεσης για τον τουρισμό και την εστίαση Horeca, ο Γ. Σταθάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να έρθει σε ρήξη με παθογένειες του παρελθόντος και ταυτόχρονα να προωθήσει τις αναγκαίες για τη χώρα μεταρρυθμίσεις, ώστε να επιτευχθεί η ανάπτυξη.

Ένα από τα «οχήματα» προς την ανάπτυξη θα είναι και ο τουρισμός, όπως ανέφερε ο υπουργός, προκειμένου να μειωθεί η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2015 από το 2,5% της αρχικής πρόβλεψης σε 0,66%.

ΕΣΠΑ και νέος αναπτυξιακός νόμος θα αποτελέσουν βασικά εργαλεία από τα οποία ο τουρισμός προσβλέπει σημαντικά οφέλη. Ο Γ. Σταθάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αυξήθηκε το ποσό που προβλεπόταν να διατεθεί μέσο ΕΣΠΑ για τον εκσυγχρονισμό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από 50 σε 70 εκατ. ευρώ.

Περιγράφοντας πτυχές του νέου αναπτυξιακού σε σχέση με τον τουρισμό διαβεβαίωσε ότι θα προβλέπονται επιδοτήσεις της τάξης του 10% έως 45% για τουριστικές επενδύσεις.

Τόσο για το ΕΣΠΑ όσο και για τον αναπτυξιακό νόμο πρόθεση του υπουργείου είναι να δοθεί έμφαση σε δραστηριότητες που προάγουν την καινοτομία σε νεοφυής επιχειρήσεις με υψηλή προστιθέμενη αξία και κατά προτεραιότητα για την νέα και νεανική επιχειρηματικότητα.