Κατά την διάρκεια επίσημου δείπνου που παρέθεσε στον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ενώπιον 400 ατόμων στο Δημαρχείο του Αμβούργου, απηύθυνε για άλλη μία φορά έκκληση προς όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να συμβάλουν προκειμένου να εξευρεθεί κοινή ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό.

«Το τελευταίο διάστημα συμβαίνει συχνά να μου λένε άνθρωποι ότι υπήρχε ζωή και πριν από την Σένγκεν. Και τους απαντώ ‘Ναι, υπήρχε ζωή και πριν από την γερμανική επανένωση – εκεί τα σύνορα φυλάσσονταν ακόμη καλύτερα» είπε με σαρκαστικό τόνο η κ. Μέρκελ, απαντώντας σε όσους θεωρούν ότι η διατήρηση των ανοιχτών συνόρων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι και τόσο σημαντική.

Εξέφρασε την αισιοδοξία της για μια κοινή συμφωνία για το προσφυγικό στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής την επόμενη εβδομάδα. «Η ικανότητα της ΕΕ να βρίσκει κοινές απαντήσεις αποτελούσε πάντα τη δύναμή της», σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος και υποστήριξε  ότι θα συμβεί και τώρα το ίδιο, όπως και στην περίπτωση του βρετανικού δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε.

Οι δηλώσεις της καγκελαρίου έρχονται λίγες ώρες μετά το τελεσίγραφο που δόθηκε στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις προσφυγικές ροές, ειδάλλως απειλείται με διετή αποκλεισμό από τη ζώνη Σένγκεν.