Ο αναπληρωτής υπουργός, μιλώντας στη «Real News» μπορεί να εκτιμήσει ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες είναι μεγάλο λόγω της συσσώρευσης των στρεβλώσεων από την «έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού στην αγροτική πολιτική», και «κάποιων υποκινήσεων» αλλά συγκεκριμένα επισημαίνει «την κακή αντίληψη της πραγματικότητας περί των ουσιαστικών αναγκών και των προοπτικών της χώρας μας».

Σύμφωνα με τον ίδιος, υπήρχε «έλλειψη ενιαίου συντονιστικού κέντρου επέτρεψε ενέργειες είτε ανεξέλεγκτες είτε καθοδηγούμενες από ακροδεξιούς κύκλους»

Ως προς την πιθανότητα πρόθεσης κάποιων να φέρουν σε αντιπαράθεση την Αστυνομία με τα κινήματα ο Ν. Τόσκας υπογραμμίζει ότι «ο ρόλος μας δεν είναι να έρθουμε αντιμέτωποι με ομάδες αλλά να αφήσουμε την κοινωνική εξέλιξη των διαφόρων ομάδων, γιατί τα διάφορα κινήματα και τα διάφορα κόμματα είναι προϊόντα ανάγκης και μόνον τότε επιτυγχάνουν».

Ταυτόχρονα, ο ίδιος σημειώνει ότι «ο ρόλος της αστυνομίας δεν είναι ούτε πρέπει να είναι ο κυματοθραύστης ή ο καταλύτης πολιτικών εξελίξεων». Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός καταστεί σαφές ότι δεν είναι ρόλος της αστυνομίας η επίλυση προβλημάτων της κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «προσπαθούμε, με κλίμα ήπιο αλλά και αποφασιστικό, με γραμμές και κανόνες να αναμορφώσουμε την Αστυνομία κάνοντάς την πιο αποτελεσματική και πιο κοντά στον πολίτη, τα προβλήματα της οικονομικής κατάστασης, να μην επιβαρύνεται και με καταστολή όπου δεν χρειάζεται».

Ο Ν. Τόσκας υποστηρίζει με τον τρόπο του τις κινητοποιήσεις των αγροτών, τονίζοντας ότι ταυτόχρονα χρειάζεται και «ρεαλισμός στη σκέψη ως προς τις οικονομικές δυνατότητες» ενώ για την ύπαρξη ή μη ευθυνών και την απόδοσή τους, ο ίδιος αναλαμβάνει όλη την ευθύνη αναφέροντας ότι «απέναντι στην κοινωνία και την κυβέρνηση πολιτικές ευθύνες έχω εγώ».

Κάνοντας αναφορά στις γενικότερες αρμοδιότητες των αστυνομικών, ο αναπληρωτής υπουργός τονίζει ότι βρίσκονται σε ένταση και συχνά φθάνουν στα όρια της εξάντλησης, «τρέχοντας από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη να αντιμετωπίσουν θέματα τάξης αλλά και τα προσφυγικά προβλήματα στα νησιά, με πειθαρχία και σοβαρότητα, χαρακτηριστικά που εκτιμά η κοινωνία». Καταλήγοντας, ο ίδιος μιλά για το «άβατο» των Εξαρχείων και «σημείων της Δ. Αττικής», δηλώνοντας ότι «σκοπός είναι να μειωθούν οι εστίες έντασης ή παραβατικότητας σε αυτούς τους χώρους, των οποίων η συχνότερη αιτία είναι τα ναρκωτικά και δυστυχώς υπάρχουν και στα Εξάρχεια, όπου στόχευση της αστυνομίας είναι το σπάσιμο αυτής της διασύνδεσης με το μικρό μέρος των αντιεξουσιαστών».