Υποδεχόμενος τον ολλανδό υπουργό Εξωτερικών, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στην παρούσα δύσκολη συγκυρία απαιτείται ευρωπαϊκή συνεργασία. 
 
Ο κ. Κέντερς συμφώνησε, τονίζοντας ότι κατά την επίσκεψή του στην ΠΓΔΜ επισήμανε τους κινδύνους μονομερών ενεργειών.

Είναι απαραίτητο να υπάρχει μια κοινή απάντηση στην προσφυγική κρίση και να αντιμετωπιστούν και οι αιτίες που δημιουργούν αυτήν την κρίση δηλαδή ο πόλεμος στην Συρία, είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι στόχος είναι να μειωθούν οι προσφυγικές ροές και να χτυπηθούν τα κυκλώματα των διακινητών.
Ο πρωθυπουργός  έκανε αναφορά ακόμη στην ανάγκη εφαρμογής ενός αξιόπιστου μηχανισμού μετεγκατάστασης απευθείας από την Τουρκία στις ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να σταματήσουν να χάνονται ζωές στο Αιγαίο. 
 
Με τη σειρά του ο ολλανδός ΥΠΕΞ, ως προεδρεύων του συμβουλίου της ΕΕ,  στοχεύει στην ευρωπαϊκή συνεννόηση, στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και συμφώνησε με τον έλληνα πρωθυπουργό στην ανάγκη να χτυπηθούν αποτελεσματικά τα κυκλώματα των διακινητών και να υπάρξει μια διαφορετική διαδικασία μετεγκατάστασης. 
 
Ο κ. Κέντερς ακόμη μίλησε για το ταξίδι που είχε στην ΠΓΔΜ κατά τη διάρκεια του οποίου, τόνισε τους κινδύνους μονομερών ενεργειών. Η Ολλανδία είναι υπέρ της ελληνικής θέσης για μια κοινή ευρωπαϊκή στάση στην βάση όσων έχουν συμφωνηθεί, είπε καταλήγοντας ο ολλανδός ΥΠΕΞ.