Στον διαγωνισμό που διεξήχθη τις προηγούμενες ημέρες για τα containers των προσφύγων, η Intrakat, του Σωκράτη Κόκκαλη, αναδείχθηκε μεταξύ των τεσσάρων νικητριών που ανέλαβαν να προμηθεύσουν 769 οικίσκους, επιφανείας 25 τετραγωνικών μέτρων ο καθένας. Μάλιστα η Intrakat ανέλαβε τους 359 από αυτούς, με την  Glassart να προμηθεύει 180, την Ευρωεμπορική 180, και την ΝΕΟΚΑΤ 50.

Tο ποσό που έχει προϋπολογιστεί ανέρχεται στα 14,145 εκατ. ευρώ, και η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε διεθνή διαγωνισμό, αλλά προσκάλεσε 7 εταιρίες για να καταθέσουν προσφορές. Στην προκήρυξη αναφέρεται πως λόγω του εξαιρετικά σύντομου χρόνου που ορίζεται για την προμήθεια και παράδοση των οικίσκων, δεν είναι εφικτή η τήρηση των προθεσμιών που προβλέπονται για τις ανοικτές, κλειστές ή με διαπραγμάτευση με δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού διαδικασίες που προβλέπονται από το Π.δ. 60/2007.

Η προκήρυξη έγινε στις 23:10 την 1η Φεβρουαρίου 2016, ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 08:00 το πρωί της 2ας Φεβρουαρίου και ολοκληρώθηκε στις 17:00 το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Συγκεκριμένα οι εταιρείες που προσκλήθηκαν να καταθέσουν προσφορές , όπως φαίνεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού είναι οι GLASSART AE,  KMS BUILDINGS ΑΕ, NESTOR C.M.C. ΑΕ , ΕΥΡΩΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΒΕΕ, ΝΕΟΚΑΤ ΑΕ, INTRAKAT ΑΕ και ΒΗΜΚΑ ΕΠΕ.

Έτσι μέσα σε μια μόλις ημέρα, αναδείχθηκαν οι νικητές και σύμφωνα με τα αποτελέσματα το δημόσιο θα πρέπει να πληρώσει 9.650 ευρώ για κάθε κοντέινερ, χωρίς τον ΦΠΑ. Φαίνεται πως όταν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να φέρει εις πέρας κάποια θέματα βρίσκει τον τρόπο, παρά το γεγονός πως οι συμβασιούχοι των ΟΤΑ δεν μπορούν να πάρουν τα δεδουλευμένα 6 μηνών.

Απαντώντας στις καταγγελίες, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης είπε στο ραδιόφωνο του Alpha πως  «Η υπηρεσία θα μπορούσε να καλέσει τρεις εταιρείες όλες κι όλες και να κάνει απευθείας ανάθεση. Αντί να κάνει αυτό, κάλεσε όσες εταιρείες γνώριζε η υπηρεσία και όχι ο υπουργός προφανώς. Κάλεσε 18 εταιρείες τις προηγούμενες ημέρες, τις ενημέρωσε για τις προδιαγραφές. Ανταποκρίθηκαν στους χρόνους, στις ποσότητες και στις προδιαγραφές 8 εταιρείες και ειδοποιήθηκαν για την ημέρα που θα έκανε τη δημοπρασία η υπηρεσία», ενώ συμπλήρωσε πως μόλις 4 εταιρείες ανταποκρίθηκαν τελικά, καλύπτοντας τις ανάγκες 769 από τα 1150 κοντέινερ.«Απ’ ό,τι γνωρίζω θα επαναληφθεί μέσα στην εβδομάδα ο διαγωνισμός για τις υπόλοιπες ποσότητες που δεν μπόρεσαν να καλυφθούν, γιατί δυο ή τρεις εταιρείες, απ’ ό,τι ξέρω δε μπόρεσαν να συνδεθούν μέσα στο ηλεκτρονικό σύστημα» υπογράμμισε.

Το σπάσιμο του εμπάργκο στην Συρία

Ρεπορτάζ του Κώστα Εφήμερου

Η Intrakat είναι εταιρεία συμφερόντων του Σωκράτη Κόκκαλη, ενώ του ίδιου επιχειρηματία είναι και η εταιρεία Intracom. Οι δύο εταιρείες συνδέονται κάπως παράδοξα με την Συρία και το προσφυγικό, καθώς όπως είχε αποκαλύψει σε ρεπορτάζ το 2012 το ThePressProject, η Intracom ήταν αυτή που έσπασε το εμπάργκο στην Συρία. (διαβάστε τον φάκελο εδώ)

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, το 2008 η Intracom Telecom ανακοινώνει στους μετόχους της ότι σε κοινοπραξία με την ιταλική Selex, που ανήκει στον όμιλο Finmeccanica, υπέγραψε σύμβαση για έργο αξίας 40 εκατομμυρίων ευρώ με την κρατική συριακή εταιρία Syrian Wireless Organization. Το έργο αφορά τη δημιουργία υποστηρικτικού ασύρματου δικτύου με την τεχνολογία TETRA της ιταλικής Selex. Η υπογραφή της σύμβασης γίνεται πανηγυρικά, παρουσία του υπουργού Επικοινωνιών της Συρίας και Έλληνα εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών.

Η Finmeccanica -στην οποία συμμετέχει και το ιταλικό δημόσιο- ειδικεύεται σε συστήματα κρυπτογραφημένης επικοινωνίας που χρησιμοποιούνται συνήθως για στρατιωτικούς σκοπούς. Το ίδιο το σύστημα TETRA το οποίο αναπτύσσει η εταιρεία του ομίλου, Selex, διαφημίζεται στην ιστοσελίδα τους ως σύστημα για αποστολές κρίσιμων επικοινωνιών.

Τον Μάρτιο του 2011 ξεσπάνε αναταραχές στη Συρία (αναλυτικό timeline στα δεξιά της σελίδας) που κλιμακώνονται συνεχώς μέχρι τις αρχές Μαΐου, οπότε οι οδομαχίες στην πόλη Μουαντάμια καταλήγουν σε αιματοχυσία. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 7 Μαΐου, η Selex μέσω της Intracom Syria (συριακό παρακλάδι της Intracom Telecom) προμηθεύει τη συριακή αστυνομία με συστήματα επικοινωνιών  (500 ασύρματοι VS3000). Σε άλλο email φαίνεται ότι η συριακή κυβέρνηση επεκτείνει το έργο κατά 25%.

Στις 9 Μαΐου του 2012, και ενώ οι αναταραχές εξαπλώνονται σε πολλές πόλεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνέρχεται και αποφασίζει την επιβολή αυστηρού εμπάργκο εξοπλισμών προς τη Συρία. Ως εξοπλισμός, εκτός των όπλων, ορίζεται και οτιδήποτε άλλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το καθεστώς για την καταστολή εξεγέρσεων. Ωστόσο η λίστα που συνοδεύει την απόφαση δεν κάνει ρητή αναφορά σε συστήματα τηλεπικοινωνιών.

Σε email μεταξύ της Selex και της Intracom με ημερομηνία 11 Οκτωβρίου του 2011 ανακύπτει ένα πρόβλημα. Κάποιοι σύνδεσμοι που περιλαμβάνονται σε μια παραγγελία για τη Συρία κατασκευάζονται στις ΗΠΑ. Οι Αμερικάνοι όμως δεν είναι διατεθειμένοι να παρέχουν αυτό τον εξοπλισμό εξαιτίας των κυρώσεων. Ο υπεύθυνος της Selex προτείνει να ψάξουν να βρουν αντίστοιχο υλικό από άλλες χώρες κατασκευής ή να μην περιλάβουν τους συνδέσμους στην παραγγελία. Ο υπεύθυνος της Intracom δείχνει ανυπόμονος για μια απάντηση και ζητάει οδηγίες για το πώς να χειριστεί την κατάσταση. Το email αυτό αποδεικνύει ότι η Intracom γνώριζε τις κυρώσεις (που προφανώς άλλες χώρες τις ερμήνευαν διαφορετικά) και έψαχνε τρόπους να τις παρακάμψει.

Στις 18 Ιανουαρίου του 2012 το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκδίδει νέα ερμηνευτική απόφαση (Νο 32/2012)  για το ήδη αποφασισμένο εμπάργκο (Νο 442/2011) στο οποίο αναφέρει απόφαση του Συμβουλίου (2011/782/CFSP) για τη ρητή απαγόρευση εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το συριακό καθεστώς ως τηλεπικοινωνιακό μέσο.

Παρόλα αυτά το σύστημα TETRA συνεχίζει να υποστηρίζεται από την Intracom. Σε email με ημερομηνία 25 Ιανουαρίου που απευθύνεται σε στελέχη της Intracom οργανώνονται ομάδες υποστήριξης μιας μεγάλης λίστας προϊόντων που χρησιμοποιούν το σύστημα TETRA. Μεταξύ αυτών βρίσκουμε και εξαρτήματα που από προηγούμενες επικοινωνίες γνωρίζουμε ότι χρησιμοποιήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας και την αεροπορία της συριακής κυβέρνησης.

Η Intracom σε ανακοίνωσή του Ιουλίου του 2012 αναφέρει ότι το έργο που ανέλαβε ήταν για αστικές επικοινωνίες και ότι «παραδόθηκε τηρώντας όλες τις σχετικές διατάξεις που αφορούν εξαγωγές» και συνεχίζει «Η Intracom Telecom δεν εμπλέκεται στη λειτουργία του συστήματος και συνεπώς δεν έχει απολύτως κανέναν έλεγχο για τυχόν χρήση του για οποιουσδήποτε άλλους σκοπούς». Το κλειδί σε αυτή την ανακοίνωση είναι η φράση «τυχόν χρήση για οποιουσδήποτε άλλους σκοπούς». Η Intracom γνωρίζει ότι απαγορεύονται τα τηλεπικοινωνιακά συστήματα που χρησιμοποιούνται για την καταστολή εξεγέρσεων και σπεύδει να νίψει τας χείρας της. Ωστόσο το email με ημερομηνία 2 Φεβρουαρίου του 2012 αναφέρεται ξεκάθαρα σε πρόγραμμα εκπαίδευσης για τη χρήση του συστήματος που έχει εγκατασταθεί σε στρατιωτικά ελικόπτερα. Η Intracom μπορεί να μην έχει κανέναν έλεγχο για τη χρήση του TETRA, γνωρίζει όμως πολύ καλά πώς και πού χρησιμοποιείται.