Τη διενέργεια εκλογών στις 13 Απριλίου προκήρυξε ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ. Οι τελευταίες εκλογές στη χώρα διενεργήθηκαν το 2012.
 


Λίγες ώρες νωρίτερα, ΗΠΑ και Ρωσία ήρθαν σε συμφωνία για κατάπαυση πυρός. Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται, «η συμφωνία εκεχειρίας θα πρέπει να εφαρμοστεί από όλα τα μέρη που εμπλέκονται στη συριακή σύγκρουση και που θα έχουν δεσμευτεί γι' αυτήν και αποδεχτεί τους όρους της».

Η συγκεκριμένη εκεχειρία δεν προβλέπει κατάπαυση πυρός κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους, της Αl Nusra Front καθώς και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων που ορίζονται συγκεκριμένα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Όλες οι πλευρές οφείλουν να υπογράψουν το σχέδιο ειρήνευσης το αργότερο μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 26ης Φεβρουαρίου, και εφ' όσον αυτό γίνει, η εφαρμογή του θα ισχύσει αμέσως, δηλαδή στις 00:01 της 27ης, ώρα Δαμασκού.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του και οι δύο ηγέτες χαιρέτισαν το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός.

Ο Πούτιν διευκρίνισε πως τα χτυπήματα σε στόχους της τρομοκρατίας θα εξακολουθήσουν ενώ Μόσχα και Ουάσιγκτον πρόκειται να αποφασίσουν από κοινού ως προς τον καθορισμό των ομάδων εκείνων που δεν θα πάψουν να αποτελούν στόχους.

«Πρόκειται για μια πραγματική ευκαιρία να σταματήσει η αιματοχυσία στη Συρία» δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο. «Η Ρωσία θα ασκήσει την επιρροή της στη Δαμασκό» τόνισε εννοώντας την πίεση που μπορεί να ασκήσει στον Σύρο Πρόεδρο Άσαντ, προσθέτοντας ταυτόχρονα πως «αναμένει να δει ανάλογη προσπάθεια και από πλευράς των ΗΠΑ προς όλες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης».

Ταυτόχρονα, Ρωσία και ΗΠΑ φέρονται να έχουν προχωρήσει σε κοινή δέσμευση για  τη μεταξύ τους ανταλλαγή δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων και των δεδομένων που αφορούν την οριοθέτηση εδαφών που κατέχει το Ισλαμικό Κράτος και οι άλλες τρομοκρατικές ομάδες».

Στο ίδιο πνεύμα και η μεταξύ τους επίσης συμφωνία για διαρκώς ανοικτή τηλεφωνική γραμμή καθώς και η σύσταση ομάδας εργασίας που θα ανταλλάσσει πληροφορίες μετά την ισχύ της παύσης των εχθροπραξιών.

Στο ίδιο έγγραφο ανακοινώνεται επίσης και η σύσταση μιας Task Force με το όνομα (ISSG) υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών που θα παρακολουθεί και θα υποστηρίζει την πορεία της κατάπαυση του πυρός στη Συρία.

Η συγκεκριμένη Task Force, θα είναι επιφορτισμένη με τον εντοπισμό των περιοχών που κατέχονται από τους τρομοκράτες, εξασφαλίζοντας την επικοινωνία όλων των πλευρών που συνυπογράφουν την εκεχειρία, προκειμένου να επιτευχθεί η ταχύτερη δυνατή αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών.

Άλλα καθήκοντα της ISSG θα περιλαμβάνουν και την υποβολή εκθέσεων που θα αφορούν τυχόν μη συμμόρφωση κάποιας πλευράς εκ των συμβαλλομένων.