Η αστυνομία επέκλεισε την περιοχή από τη διασταύρωση που οδηγεί στην Ειδομένη και οι Αφγανοί μεταφέρονται με λεωφορεία στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, εκτός από τους περίπου 200 που πραγματοποίησαν κατάληψη στις σιδηροδρομικές γραμμές, στην Αθήνα θα μεταφερθούν και οι υπόλοιποι 500 Αφγανοί που παρέμεναν στον καταυλισμό, καθώς τα Σκόπια έχουν κλείσει τα σύνορα για αυτούς.

Σημειώνεται ότι περίπου 6.000 πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα ΠΓΔΜ – Ελλάδας, την ώρα που οι καταυλισμοί στην Ειδομένη είναι δυναμικότητας περίπου 2.000 ατόμων.


Η απόφαση της ΠΓΔΜ

Η απόφαση της ΠΓΔΜ ήρθε μετά από αντίστοιχες αποφάσεις της Σερβίας και της Κροατίας, ανέφερε και ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Ν. Πόποσκι.

Τη Δευτέρα, διαμαρτυρόμενοι πρόσφυγες έριξαν την περίφραξη στις σιδηροδρομικές γραμμές, στο ύψος του καταυλισμού στην Ειδομένη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση διέλευσης από την ουδέτερη ζώνη.

Κάθισαν πάνω στις γραμμές δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν, αν δεν τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Σύσκεψη στο Μαξίμου

Για τη διαχείριση του εκκρηκτικού ζητήματος πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργών στο Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Δευτέρας.

Η κυβέρνηση εξετάζει μέτρα σε διπλωματικό επίπεδο, καθώς η κίνηση της ΠΓΔΜ -με τη στήριξη χωρών όπως η Αυστρία- παραβιάζει την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για μη κλείσιμο συνόρων μέχρι τις 6 Μαρτίου.