Μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, ο Στόλτενμπεργκ υποστήριξε πως οι άνθρωποι που θα διασώζονται από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, θα επιστρέφουν στην Τουρκία και διευκρίνισε ότι ο ρόλος του ΝΑΤΟ είναι η υποβοήθηση των ακτοφυλακών Ελλάδας και Τουρκίας καθώς και της FRONTEX και όχι η αναχαίτιση πλοίων και η σύλληψη ανθρώπων.

Παράλληλα, ο Στόλντεμπεργκ ξεκαθάρισε ότι η επιτυχία του εγχειρήματος εξαρτάται από την Ελλάδα, την Τουρκία και τη FRONTEX. Σημείωσε πως δεδομένου ότι η Ελλαδα είναι μέλος της ΕΕ ενώ η Τουρκία δεν είναι, ο ρόλος του ΝΑΤΟ συνίσταται μεταξύ άλλων και στο να γεφυρώσει αυτό το κενό.

Τέλος, υπογράμμισε ότι  το ΝΑΤΟ δεν σκοπεύει να αστυνομεύσει το Αιγαίο και ότι στόχος του είναι μεταξύ άλλων να βοηθήσει τις τουρκικές αρχές στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών στα σύνορα όχι μόνο με την Ελλάδα αλλά και με τη Συρία, όταν αυτά ανοίξουν.

Θετικός σε διάθεση οποιουδήποτε λιμανιού ο Καμμένος

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, εξέφρασε τη βούληση της Ελλάδος να διαθέσει οποιοδήποτε λιμάνι για ανεφοδιασμό των πλοίων της ΝΑΤΟϊκής δύναμης. Θα προηγηθεί η κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου της αποστολής τους -θα δρουν ανατολικά των ελληνικών νησιών και προς τα μικρασιατικά παράλια.

Αφορμή στάθηκαν αιτήματα της ΝΑΤΟϊκής δύναμης για ανεφοδιασμό τους σε Ηράκλειο και Χανιά, με την ελληνική πλευρά να προτείνει συμπληρώνοντας, μεταξύ άλλων, τα λιμάνια στη Λέρο και τη Λήμνο. Προς το παρόν στη δύναμη συμμετέχουν 4 πλοία. Στη Σούδα έχουν ελλιμενιστεί το γερμανικό και το καναδικό πλοίο.

Στο κεντρικό Αιγαίο βρίσκονται μία ελληνική και μία τουρκική φρεγάτα, αναμένοντας οδηγίες. Το ιταλικό πλοίο συμμετέχει σε άσκηση στην Ιταλία και όταν ολοκληρωθεί θα επανασυνδεθεί με τη δύναμη.

Στο Αιγαίο επιχειρούν 11 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ η Ελλάδα προτίθεται να διαθέσει και άλλα στη δύναμη, εφόσον υπάρχει σχετικό αίτημα από τη Συμμαχία.