Αυτή τη φορά ήταν η Ελλάδα που έφερε την υπόθεση στο εδώλιο  του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ελπίδα να περιοριστεί το συνολικό ύψος των καταλογισμών που πρέπει να επιστρέψει και των προστίμων που πρέπει να καταβάλλει για παράνομες κρατικές ενισχύσεις σε αγρότες και αγροτικούς συνεταιρισμούς. Το σχετικό κονδύλι που ζητείται από τη χώρα μας,  για διάφορες υποθέσεις, φτάνει τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ.

Η υπόθεση Χατζηγάκη είχε ξεκινήσει στις 30 Ιανουαρίου 2009, όταν η τότε κυβέρνηση Καραμανλή, αποφάσισε κατ΄ εξαίρεση την παροχή ασφαλιστικής κάλυψης, λόγω των ζημιών που είχαν προκληθεί στη γεωργική παραγωγή και προέβλεπε την κατ' εξαίρεση καταβολή, από τον ΕΛΓΑ (Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων), αποζημιώσεων ύψους 425 εκατομμυρίων ευρώ σε αγρότες.

Η αναγκαία δαπάνη, η οποία θα επιβάρυνε τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ, θα καλυπτόταν από δάνειο που επρόκειτο να συνάψει ο οργανισμός με τράπεζες, με εγγυητή το Δημόσιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε χαρακτηρίσει  τις πληρωμές εκείνες «παράνομες κρατικές ενισχύσεις ασύμβατες με την κοινή αγορά» με απόφαση της 7ης Δεκεμβρίου 2011 και είχε διατάξει την ανάκτηση των ενισχύσεων αυτών από τους αγρότες. Μετά από μια δικαστική διαμάχη δυόμισι χρόνων, τον Ιούλιο του 2014 το Γενικό Δικαστήριο απέρριψε όλα τα επιχειρήματα της Ελλάδας και την προσφυγή στο σύνολό της και επικύρωσε την απόφαση της Επιτροπής.

Σήμερα Τρίτη, το Δικαστήριο εξέτασε το αίτημα της χώρα μας για αναίρεση της τελευταίας απόφασης του δικαστηρίου.

Πρόστιμα και καταλογισμοί

Για τα πρόστιμα _ αφορούν περισσότερες από 300 παραβάσεις _ τα οποία έχουν αποδεχθεί τελεσίδικα οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, η ελληνική πολιτεία πλήρωσε πρόσφατα την πρώτη δόση, ύψους 311 εκατ. ευρώ κι ακολουθεί συνέχεια κάθε χρόνο.

Όσον αφορά στους καταλογισμούς (πακέτο Χατζηδάκη, Κοντού κ.ά.) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει να επιστραφούν και μάλιστα έντοκα από τους ίδιους τους αγρότες, διαφορετικά η χώρα θα παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Οι βασικές υποθέσεις

– Πακέτο Χατζηγάκη για παράνομες ενισχύσεις που δόθηκαν από τον ΕΛΓΑ τα έτη 2008 και 2009 συνολικού ύψους 425.000.000 ευρώ.

– Το Πακέτο Κοντού, το οποίο αφορά εγγυήσεις και επιδότηση επιτοκίου σε 54 συνεταιριστικές οργανώσεις για τα δημητριακά το 2008, ύψους 108.000.000 ευρώ.

– Το Πακέτο Μωραΐτη – Κοσκινά, μια παλιά υπόθεση ενισχύσεων της περιόδου 1992 – 1994 (αφορούσε αποπληρωμή δανείων που είχαν χορηγηθεί την περίοδο 1982 – 1989), σε 89 ενώσεις συνεταιρισμών και συνεταιριστικές οργανώσεις, εκ των οποίων πολλές δεν υφίστανται πια, ύψους περίπου 500.000.000 ευρώ.

Πηγή: BHMA