Τα έγγραφα είναι γραμμένα στην αραβική γλώσσα και περιέχουν αναλυτικές πληροφορίες για 22.000 άτομα 51 διαφορετικών εθνικοτήτων που αποφάσισαν να προσχωρήσουν στο ISIS πολλά εκ των οποίων, φέρονται να σχεδιάζουν επιθέσεις επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Επιμέλεια: Παύλος Κιρκασίδης

Πρόκειται για τυποποιημένες φόρμες ακριβώς όπως εκείνες που δίνουν οι εταιρίες σε υποψήφιους εργαζόμενους, μόνο που οι συγκεκριμένες, συμπληρώθηκαν από άτομα τα οποία ενδιαφέρθηκαν να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος.
 

«Ανεκτίμητης αξίας τα έγγραφα»


Όσον αφορά τη γνησιότητα των εγγράφων, πρώην Βρετανός διπλωμάτης και αξιωματικός των Μυστικών Υπηρεσιών της χώρας που υπηρέτησε ως διευθυντής της Παγκόσμιας Αντιτρομοκρατικής και για λογαριασμό της Intelligence Service, ο Ρίτσαρντ Μπάρετ χαρακτήρισε το συνολικό υλικό ως «ανεκτίμητο για τους αναλυτές, που θα ρίξει φως σε αυτό που καταφέρνει να ενώσει την ομάδα του τρόμου».

Την προηγούμενη Δευτέρα, η Ομοσπονδιακή Εγκληματολογική Υπηρεσία της Γερμανίας ανακοίνωσε πως «έχει λάβει τα έγγραφα που αποκαλύπτουν τις ταυτότητες των τζιχαντιστών», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει το πώς αυτά έφτασαν στα χέρια της και αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί πως πρόκειται για το ίδιο πακέτο διαρροών του Sky News.

Μία ημέρα μετά, ο Γερμανός Υπ. Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα των εγγράφων, λέγοντας πως «αυτά θα διευκολύνουν την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη έρευνα».

«Μας βοηθά [το συγκεκριμένο εύρημα] να κατανοήσουμε βαθύτερα τις υποκείμενες δομές αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης» προσέθεσε ο Γερμανός υπουργός.

 

Το περιεχόμενο των ερωτηματολογίων


Σε κάθε έντυπο περιλαμβάνονται 23 ερωτήματα τα οποία ο «νεοσύλλεκτος» οφείλει να απαντήσει ενώ, ανάμεσα σε αυτά υπάρχει και ένα που ζητά το όνομα κάποιου ήδη μέλους το οποίο φέρεται να «προτείνει» τον συγκεκριμένο νεοσύλλεκτο και να λειτουργήσει ως «εγγυητής» για τον νεοσύλλεκτο.

Μέσα από τις φόρμες αυτές, ο κάθε επίδοξος τζιχαντιστής έπρεπε επίσης να παράσχει λεπτομερείς πληροφορίες που αφορούσαν τυχόν προηγούμενη εμπειρία τους σε πεδίο μάχης ή και σε αντάρτικο πόλης, τις χώρες στις οποίες έχουν ταξιδέψει, τον αριθμό του τηλεφώνου τους καθώς και το αν έχουν κατανόηση του ισλαμικού νόμου.

Επιπροσθέτως, ο κάθε υποψήφιος έπρεπε να δηλώσει εξ αρχής τον τρόπο με τον οποίο θα ήθελε να πολεμήσει, αν δηλαδή ήθελε να γίνει «μαχητής» ή «βομβιστής αυτοκτονίας».
 

Απο ποιες χώρες οι «νεοσύλλεκτοι» 


Κάποια από τα επίμαχα έντυπα φαίνεται πως έχουν δημοσιοποιηθεί και από το συριακό ειδησεογραφικό δίκτυο Zaman Al Wasl που πρόσκειται στην αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτό, οι 22.000 αναφερόμενοι στα έγγραφα προέρχονται «από όλο τον κόσμο», συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και χωρών της υπόλοιπης Ευρώπης, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Το Zaman Al Wasl, αναφέρει πως στην πλειονότητά τους οι στρατολογήσεις έχουν γίνει από τις Αραβικές χώρες, με τη Σαουδική Αραβία, την Τυνησία, το Μαρόκο και την Αίγυπτο να αποτελούν τις χώρες προέλευσης του 75% των τζιχαντιστών συνολικά. Από αυτούς ωστόσο, το 25% εμφανίζεται ως «δήθεν» Σαουδάραβες.

Οι «ξένοι» (δλδ μη Άραβες) νεοσύλλεκτοι της ομάδας είναι κυρίως Τούρκοι και Γάλλοι υπήκοοι.

Η ίδια ειδησεογραφική ιστοσελίδα υποστηρίζει πως, βάσει των συγκεκριμένων εγγράφων, μόνο το 1,7% των στρατολογηθέντων είναι Σύροι και μόλις το 1,2% Ιρακινοί, προσθέτοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση πως οι Ιρακινοί και οι Ιορδανοί που αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» του ISIS βρίσκοντα μόνο επί ιρακινού εδάφους, όπως η Μοσούλη και το Ραμάντι.