Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι «υπάρχουν δύο χαρακτηριστικά σε όλη αυτή την ιστορία. Το ένα είναι ότι οι άνθρωποι στην Ειδομένη μεταφέρονται πολύ δύσκολα, καθώς προσδοκούν και ελπίζουν ότι θα ανοίξουν τα σύνορα. Με αυτή την προσδοκία έπαιξαν βρώμικο παιχνίδι οργανώσεις που ισχυρίζονται ότι είναι εθελοντές και αλληλέγγυοι προς τους πρόσφυγες και οργάνωσαν το πέρασμά τους στη “Μακεδονία”».

Παραίτηση Μουζάλα ζητούν Καμμένος και ΝΔ

Η δήλωση Μουζάλα προκάλεσε αντιδράσεις, με τον υπουργό Άμυνας, Πανο Καμμένο, να ζητάει μέσου twitter την παραίτηση του.

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της τονίζει πως «την ώρα που η κατάσταση στην Ειδομένη, όπως και συνολικά στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, είναι εκτός ελέγχου και αγγίζει πλέον και τις σχέσεις μας με τα Σκόπια, ο κ. Μουζάλας υπέπεσε σε ένα μεγάλο ατόπημα. Αποκάλεσε δημόσια τα Σκόπια ως “Μακεδονία”. Ενίσχυσε έτσι την επιχειρηματολογία και την εν γένει πολιτική των Σκοπίων».

«Το ατόπημα αυτό δεν καλύπτεται με εκ των υστέρων διευκρινίσεις, εξηγήσεις ή δικαιολογίες» συνεχίζει η ΝΔ και καταλήγειότι «ο κ. Μουζάλας σήμερα το βράδυ θα έπρεπε να σκεφτεί ακόμη και την παραίτησή του.»


Μαξίμου: Υποκριτική η προσπάθεια αποδυνάμωσης του Μουζάλα

«Το ελληνικό κράτος, σε κάθε περίπτωση, αναφερόμενο στην γειτονική χώρα, χρησιμοποιεί τη διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία “ΠΓΔΜ”», υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, απαντώντας στην ανακοίνωση της ΝΔ.

«Το να επιχειρείται να δημιουργηθεί θέμα επειδή σε μια συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας ανέφερε εν τη ρύμη του λόγου, την ΠΓΔΜ ως “Μακεδονία” είναι το λιγότερο υπερβολή», σχολιάζουν οι πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Οι κύκλοι της κυβέρνησης τονίζουν επίσης ότι «η επικοινωνιακή προσπάθεια αποδυνάμωσης του υπουργού, που κάθε μέρα δίνει τον αγώνα του Προσφυγικού, είναι ανεύθυνη και υποκριτική, ιδίως εν όψει της Συνόδου. Και ο κ. Κουμουτσάκος θα έπρεπε να το γνωρίζει».

Λοβέρδος: Να πάρει θέση ο Τσίπρας

Για «ατόπημα» του κ. Μουζάλα κάνει λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, καταλογίζοντάς του ότι, αναφέροντας την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία», παραβίασε μία εθνική γραμμή, που ακολουθεί σταθερά η χώρα επί δεκαετίες.

«Η κυβέρνηση σε όλα τα θέματα, αλλά και ειδικά στο θέμα του μεταναστευτικού – προσφυγικού εμφανίζεται ανίκανη κι ανήμπορη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας μας. Είτε πρόκειται για εγκληματικό λάθος, ανεπίτρεπτο βέβαια για υπουργό, είτε πρόκειται για προσωπική άποψη του συγκεκριμένου μέλους της κυβέρνησης, είτε πρόκειται για ανομολόγητη, τουλάχιστον έως τώρα, κυβερνητική γραμμή, ο Πρωθυπουργός πρέπει αμέσως να πάρει θέση», προσθέτει ο κ. Λοβέρδος.

Τζιτζικώστας: Εθνικά επιζήμιο το ατόπημα Μουζάλα

Εθνικά επιζήμιο χαρακτήρισε ο Απόστολος Τζιτζικώστας το γεγονός ότι ο Γιάννης Μουζάλας χαρακτήρισε «Μακεδονία» τα Σκόπια σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κάλεσε μάλιστα τον πρωθυπουργό να ζητήσει την παραίτησή του.