Πριν λίγες ημέρες μια συντονισμένη πολλαπλή αναφορά στο Paypal κατόρθωσε να προκαλέσει το κλείδωμα του λογαριασμού μας ανακόπτοντας έτσι ένα κύμα δωρεών που προκάλεσε αυτό το κείμενο. 204 ήταν οι δωρεές που δεν έκανε δεκτές το σύστημα τις πρώτες 48 ώρες. Όταν ο περιορισμός μετά από 5 ημέρες άρθηκε οι δωρεές που έγιναν ήταν 9. Έτσι λειτουργεί η ανθρώπινη φύση. Το αποτέλεσμα της κίνησης αυτών των ανθρώπων ήταν να χάσουμε μια σημαντική υποστήριξη και επιπλέον να δεσμευτεί (ακόμα και σήμερα) ένα ποσό που είναι απολύτως απαραίτητο για τη μισθοδοσία.

Ποιοί είναι λοιπόν αυτοί που σκέφτηκαν μέσα σε διάστημα 20 λεπτών να κάνουν τόσες πολλές αναφορές δηλώνοντας ότι δήθεν ο λογαριασμός του PayPal χρησιμοποιείται από κάποιον που δεν έχει σχέση με το TPP; Προφανώς ήταν κάποιοι που δεν μας συμπαθούν πολύ…

Πέραν όμως από αυτούς τους ανώνυμους αλήτες που προσπαθούν να μας γονατίσουν η συνεχόμενη αύξηση της επισκεψιμότητας του TPP έχει προκαλέσει και πάθη πολύ δυσανάλογα με την ταυτότητα του μέσου. Εμείς εδώ δεν προκαλούμε ούτε με τους τίτλους, ούτε με τα ίδια τα κείμενά μας. Παρουσιάζουμε τις ειδήσεις ξεχωριστά από τις απόψεις και όλες μας οι αναλύσεις είναι ενυπόγραφες. Οι συνεργάτες μας γενικά είναι άνθρωποι που δεν τους αρέσει να προκαλούν, δεν βρίζουν και δεν γράφουν εμπρηστικά. Πως γίνεται λοιπόν τα άρθρα μας να παίρνουν μερικές χιλιάδες Shares αλλά ταυτόχρονα να γεμίζουν από εκατοντάδες αρνητικά σχόλια; Η απάντηση είναι απλή: Δεν είναι εκατοντάδες οι χρήστες που τα κάνουν.

Στον έλεγχο που κάναμε σήμερα διαπιστώσαμε ότι 43 διαφορετικοί σχολιαστές που έχουν συνεισφέρει με 251 σχόλια (μίσους, ειρωνείας, καταγγελίας κ.λπ.) προέρχονται από μόλις δύο IP. Αυτό μπορεί να σημαίνει ένα από τα δύο: Είτε υπάρχουν 2 χρήστες που πραγματικά μισούν το TPP και συνδέονται με δεκάδες διαφορετικά account προκειμένου να σχολιάσουν, είτε «βγαίνουν» από την ίδια IP σε ένα γραφείο π.χ. όπου πολλοί υπολογιστές μοιράζονται την ίδια διαδικτυακή διεύθυνση.

Έτσι εξηγείται και η μεγάλη τους μανία να προσπαθούν να προλάβουν την κατηγορία γράφοντας συχνά ότι «στο TPP είναι οπαδοί της παγκόσμιας συνομωσίας και βλέπουν φαντάσματα ότι δήθεν είναι οργανωμένοι όσοι σχολιάζουν αρνητικά αντί να δουν τα χάλια τους». Τα χάλια μας τα ξέρουμε… τα δικά σας τώρα τα μαθαίνουμε…

Δεν μπορώ να γνωρίζω τι στα αλήθεια σημαίνουν όλα αυτά. Δεν μπορώ με σιγουριά να πω ότι πρόκειται για οργανωμένο χτύπημα που μοιάζει να προέρχεται περισσότερο από μια ομάδα ανθρώπων παρά από ένα-δύο ψυχασθενή τρολ. Δεν υπάρχει τρόπος να μάθω αν αυτοί που σχολιάζουν με τόσο μίσος στο TPP είναι οι ίδιοι που έκαναν τις ψευδείς αναφορές στο Paypal. Γνωρίζω όμως ότι αυτού του είδους οι επιθέσεις είναι αποτελεσματικές (στην περίπτωση του Paypal το νιώσαμε άσχημα). Στο χέρι μας είναι να μην τους αφήσουμε να νικήσουν.

Για όλα τα παραπάνω αποφασίσαμε νέους όρους χρήσης για τον σχολιασμό και πλέον θα μπορούν να σχολιάζουν μόνο όσοι εγγράφονται στο σύστημα με κάποιο τρόπο (facebook, twitter ή e-mail) προκειμένου να προφυλαχθεί η συνολική ποιότητα της παρουσίας μας στο διαδίκτυο. Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τους όρους χρήσης και την πολιτική εμπιστευτικότητας του TPP με κλικ εδώ.